Ένα πρόσφατο κύμα ακραίων καιρικών συνθηκών στο βόρειο κομμάτι της Αρκτικής θέτει νέα ρεκόρ θερμοκρασίας και προκαλεί ανησυχίες στους επιστήμονες του κλίματος.
«Η θερμοκρασία μηδέν βαθμών Κελσίου στο Βόρειο Πόλο τον Φεβρουάριο είναι απλά λάθος», δήλωσε η ερευνήτρια Αμελί Μάιερ σε Αυστραλιανά μέσα. «Πρόκειται για ιδιαίτερα ανησυχητική εξέλιξη», πρόσθεσε.
Το Ακρωτήριο Μόρις Τζέσαπ στη Γροιλανδία, ο βορειότερος χερσαίος μετεωρολογικός σταθμός στον πλανήτη, έχει ήδη βιώσει 61 ώρες πάνω από τη θερμοκρασία ψύξης φέτος, σημειώνοντας ρεκόρ όλων των εποχών.
Το προηγούμενο ρεκόρ σημειώθηκε το 2011 με μόλις 16 ώρες μέχρι το τέλος του Απριλίου εκείνου του έτους. Φέτος, τμήματα της Γροιλανδίας είναι μάλιστα αρκετά θερμότερα από πολλά στη βόρεια Ευρώπη.
Εκτός από τις μεταβολές που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, η λεγόμενη πολική δίνη που διατηρεί τον πολικό αέρα ψυχρό έχει αποδυναμωθεί τις τελευταίες δεκαετίες.
Ως αποτέλεσμα, θερμός αέρας φτάνει και παραμένει συχνότερα στην βόρεια Αρκτική, ακόμα και κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ενώ ο εξαιρετικά ψυχρός αέρας καταλήγει βαθιά στη Βόρεια Αμερική και την Ευρασία, φέρνοντας τις θερμοκρασίες σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ.
Λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών, η κάλυψη πάγου στον Βερίγγειο Πορθμό βρίσκεται τώρα σε επίπεδα που παρατηρούνται συνήθως τον Μάιο ή τον Ιούνιο.
Η συρρίκνωση του πάγου πυροδοτεί ένα φαύλο κύκλο. Το ηλιακό φως αντανακλάται από τον πάγο πίσω στο διάστημα, προστατεύοντας τις θάλασσες.
Όταν ο πάγος εξαφανίζεται, αυτή η θερμότητα απορροφάται από το νερό, το οποίο στη συνέχεια θερμαίνει και λιώνει τον πάγο που απομένει.
Η δυσοίωνη κατάσταση έχει οδηγήσει αρκετούς επιστήμονες να προβλέψουν ότι η Αρκτική δεν θα διαθέτει πάγο έως το 2050.