Μειώθηκε για δεύτερο συνεχόμενο μήνα ο αριθμός των τουριστών αναψυχής που επισκέπτονται τη Βρετανία, ενάντια σε όλες τις προβλέψεις βάσει των οποίων αναμενόταν υψηλός αριθμός επισκεπτών μετά το Brexit.

Συγκεκριμένα, τα στοιχεία Οκτώβριου από το Travel Monitor της Βρετανικής Ένωσης Ξενοδόχων κατέγραψαν 450 χιλιάδες λιγότερους επιβάτες διακοπών το τρέχον έτος μέχρι σήμερα σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2015. Ειδικότερα, το Travel Monitor του προηγούμενου μήνα παρουσίασε επίσης πτώση κατά 400 χιλιάδες τουρίστες.

Τα στελέχη της τουριστικής βιομηχανίας ανέμεναν ένα άλμα στους επισκέπτες από το εξωτερικό μετά την απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την ΕΕ, όταν η λίρα αποδυναμώθηκε σημαντικά έναντι των άλλων νομισμάτων.

Αλλά ο όγκος των εισερχόμενων ταξιδιωτών στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν κάτω από 5,3% τον Οκτώβριο, και κάτω από 3,7% για όλη τη χρονιά. Αντίθετα, ο εξερχόμενος τουρισμός ήταν αυξημένος κατά 5,2% τον Οκτώβριο και κατά 5,4% συνολικά στον χρόνο.

Παράλληλα, το σύνολο των εισερχόμενων ταξιδιωτών που περιλαμβάνει επίσης τα επαγγελματικά ταξίδια και όσους επισκέπτονται φίλους και την οικογένεια, υποχώρησε κατά 5,1% από έτος σε έτος, αλλά η Ένωση ανέφερε ότι τα νούμερα  ήταν ασύμμετρα λόγω της διεξαγωγής του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ράγκμπι που διεξήχθη το 2015.

Αναλύοντας όμως την ευρύτερη εικόνα του τουρισμού, κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων μηνών η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση μειώθηκε κατά 0,7% έναντι της αντίστοιχης περιόδου 12 μήνες πριν, ενώ αντιθέτως έχει αυξηθεί κατά 1,7% συνολικά στο έτος.