Η παγκόσμια επιβατική αεροπορική κίνηση αυξήθηκε κατά 5,6% τον Μάιο τον ίδιο μήνα πέρυσι, αλλά ο τομέας αντιμετωπίζει μια περίοδο αστάθειας στην αγορά.

Οι αριθμοί που δημοσιεύθηκαν από το Διεθνές Συμβούλιο Αεροδρομίων (ACI) δείχνουν ότι η απόδοση του Μαΐου ήταν κοντά σε μια εκατοστιαία μονάδα χαμηλότερη από το ετήσιο ρυθμό ανάπτυξής της.

Ωστόσο, η ανάπτυξη “παραμένει μια ισχυρή επίδειξη ανθεκτικότητας λαμβάνοντας υπόψη το παγκόσμιο κλίμα της αυξανόμενης γεωπολιτικής έντασης”.

Ο Μάιος, σύμφωνα με τους αναλυτές ήταν ένας δύσκολος μήνας για τα αεροδρόμια της Μέσης Ανατολής -και με διετή αποκλεισμό του Κατάρ.

Η επιβατική κίνηση της περιοχής έχει υποστεί επιβράδυνση, καθώς οι ξέσπασαν οι εντάσεις και οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί.

Εκτός από μια μικρή ανάκαμψη τον Μάρτιο, όπου η επιβατική κίνηση αυξήθηκε σε ετήσια βάση, τα στοιχεία της περιοχής ήταν αρνητικά για το σύνολο του 2018 μέχρι τώρα.

“Ο τομέας των αεροπορικών μεταφορών έχει δείξει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα στο τεταμένο κλίμα, τονίζει η γενική διευθύντρια της ACI, Angela Gittens.

Οι εντάσεις περιλαμβάνουν τον συνεχιζόμενο αποκλεισμό του Κατάρ και τις πολιτικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι μεγάλες δυτικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων των διαπραγματεύσεων του Brexit στην Ευρώπη, καθώς και τη μεταβαλλόμενη προσέγγιση των διεθνών σχέσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ωστόσο, η σχέση μεταξύ της αεροπορίας και των παγκόσμιων μακροοικονομικών συνθηκών παραμένει ισχυρή, συνεπώς μια παρατεταμένη περίοδο διπλωματικής και αστάθειας της αγοράς θα μπορούσε να περιορίσει τις προοπτικές του κλάδου για το εγγύς μέλλον”.

Και οι τρεις μεγάλες παγκόσμιες αγορές αυξήθηκαν με παρόμοιο ρυθμό τον Μάιο, με την Ασία-Ειρηνικό να αυξάνεται κατά 6,3%, την Ευρώπη κατά 6,2% και τη Βόρεια Αμερική κατά 5,6%.

Οι ετήσιοι αριθμοί της Ασίας-Ειρηνικού έφθασαν στο 8,2%, μια μικρή επιβράδυνση από την διψήφια ανάπτυξη το 2017.

Η Ινδία, η Κίνα και η Νότια Κορέα σημείωσαν άνοδο 13,3%, 8,3% και 8,1% αντίστοιχα, ενώ η Αυστραλία και η Ιαπωνία εμφάνισαν χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης 2,8% και 2,3% αντίστοιχα.