Η Αβάνα της Κούβας είναι έτοιμη να ξεκινήσει την τουριστική του περίοδο τον Νοέμβριο εν μέσω προσπαθειών να περιοριστεί η μεγαλύτερη αιχμή των καθημερινών κρουσμάτων Covid-19, θανάτων και νοσηλείας από την έναρξη της πανδημίας στις αρχές του περασμένου έτους. « Τις επόμενες ημέρες, πρέπει να εργαστούμε σκληρά για να θέσουμε όλες τις προϋποθέσεις για τους τουρίστες», δήλωσε ο υπουργός Τουρισμού Χουάν Κάρλος Γκαρσία.

Μεταξύ Ιανουαρίου και Αυγούστου, η Κούβα δέχθηκε μόνο 164.763 διεθνείς επισκέπτες λόγω της πανδημίας και των ταξιδιωτικών περιορισμών. Αλλά η κυβέρνηση ανακοίνωσε πρόσφατα ότι τα μέτρα πανδημίας ελέγχου των συνόρων για τους εισερχόμενους ταξιδιώτες θα χαλαρώσουν από τις 15 Νοεμβρίου.

Η Κούβα δεν θα απαιτεί πλέον εξετάσεις PCR κατά την άφιξη και τα πιστοποιητικά εμβολιασμού Covid-19 που εκδίδονται στο εξωτερικό θα γίνονται αποδεκτά από τις τελωνειακές αρχές.

Προς το παρόν, τα ξενοδοχεία στην Αβάνα και τα παραθαλάσσια θέρετρα Varadero και Cayo Coco δέχονται διεθνείς τουρίστες.

Τα υγειονομικά πρωτόκολλα θα ενισχυθούν για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος του ιού, σύμφωνα με τη Maria del Pilar Macias, αξιωματούχο του κουβανικού υπουργείου Τουρισμού.

Τα νέα μέτρα θα επικεντρωθούν στην παρακολούθηση συμπτωματικών ασθενών και στους ελέγχους θερμοκρασίας κατά την άφιξη, είπε.

Οι εντολές μάσκας και οι οδηγίες φυσικής απόστασης θα παραμείνουν σε ισχύ στις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου. Η Κούβα αναμένει να εμβολιάσει περισσότερο από το 90% του πληθυσμού της έως τον Νοέμβριο. Κατά συνέπεια, περίπου 45.000 υπάλληλοι της τουριστικής βιομηχανίας στο νησί έχουν ήδη εμβολιαστεί πλήρως με εμβόλια τριών δόσεων.