Για περισσότερο από μισό χρόνο τώρα, η τουριστική βιομηχανία της Νότιας Αφρικής βρίσκεται σχεδόν σε πλήρη ακινησία. Τα ξενοδοχεία έχουν κλείσει, τα αξιοθέατα κλείνουν και οι περισσότερες πτήσεις δε γίνονται.

Καθώς οι χώρες άρουν σταδιακά τους περιορισμούς σε όλο τον κόσμο, πολλοί από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς αρχίζουν να ανοίγουν ξανά τα σύνορα σε μια προσπάθεια επανεκκίνησης των οικονομικών επισκεπτών τους.

Παρά τις υποδείξεις ότι η Ν. Αφρική δεν θα ανοίξει ξανά σε διεθνείς επισκέπτες μέχρι το 2021, στην πραγματικότητα έχει ήδη αρχίσει να υποδέχεται ταξιδιώτες από ορισμένα έθνη «χαμηλού κινδύνου».

Τόσο οι ταξιδιώτες επαγγελματίες όσο και οι ταξιδιώτες αναψυχής από χώρες όπως ο Καναδάς, η Αυστραλία, η Κίνα, η Ισπανία και η Γερμανία – που όλοι έχουν χαμηλότερα ποσοστά μόλυνσης από τη Νότια Αφρική – θα επιτρέπεται να εισέλθουν τώρα στη χώρα. Οι επισκέπτες από όλα τα έθνη στην αφρικανική ήπειρο θα γίνουν δεκτοί επίσης.

Περίπου 57 χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ, παραμένουν σε μια «κόκκινη λίστα» χωρών με ποσοστά μόλυνσης υψηλότερα από εκείνα της Νότιας Αφρικής – πράγμα που σημαίνει ότι κανένας τουρίστας δεν θα επιτρέπεται (αν και ταξιδιώτες επαγγελματίες, διπλωμάτες και άλλες με «κρίσιμες δεξιότητες» από αυτές τις χώρες θα γίνουν δεκτοί από σήμερα). Η κυβέρνηση της χώρας είπε ότι αυτός ο κατάλογος θα αναθεωρείται κάθε δύο εβδομάδες.

Όλοι οι επισκέπτες θα πρέπει να έχουν ταξιδιωτική ασφάλιση και να παρουσιάζουν ένα αρνητικό αποτέλεσμα δοκιμής εντός 72 ωρών από την άφιξη.

Πρόσφατες αναφορές έδειξαν ότι η χώρα ενδέχεται να μην ανοίξει σε διεθνείς ταξιδιώτες μέχρι την άνοιξη του 2021, αν και οι βιομηχανικοί όμιλοι της χώρας, με επικεφαλής το Τουριστικό Επιχειρηματικό Συμβούλιο της Νότιας Αφρικής (TBCSA), πίεζαν την κυβέρνηση να ανοίξει ξανά τη χώρα σε διεθνείς ταξιδιώτες ήδη από τον προηγούμενο μήνα.