Με σκοπό την άμεση εξυπηρέτηση του ολοένα αυξανόμενου ρεύματος της διεθνούς κρουαζιέρας που προσεγγίζουν το λιμάνι του Σύδνεϋ της Αυστραλίας οι αρχές με την σύμφωνη γνώμη της ίδιας της πρωθυπουργού της Αυστραλίας Lulia Gillard, αποφάσισαν την παραχώρηση χώρου στην ναυτική βάση του Garden Island για την χρήση του ως τερματικού σταθμού κρουαζιέρας.

Με την ενέργεια αυτή επιτρέπεται σε μεγάλου μεγέθους κυρίως κρουαζιερόπλοια όπως το Queen Mary 2, Celebrity Millennium, Radiance of the Seas, να χρησιμοποιούν την ναυτική βάση και να αποσυμφωρήσουν το κυρίως λιμάνι του Σύδνεϋ και φυσικά για να λειτουργήσουν σωστά οι διαδικασίες ελέγχου των επιβατών, φορτίων κλπ.
Η ίδια η Αυστραλή πρωθυπουργός δήλωσε ότι το άνοιγμα και η χρήση της ναυτικής αυτής βάσης στα κρουαζιερόπλοια θα προσφέρει σημαντικά οφέλη για τον τουρισμό και την οικονομία του Σύδνεϋ και της πολιτείας της Νέας Νότιας Ουαλίας.

Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι η απόφαση του ανοίγματος της βάσης έχει και πολέμιους στην κυβέρνηση όπως την αρχή εθνικής άμυνας της χώρας που μέσω του πρώην επικεφαλής της Allan Hawke θέτει θέματα συμβατότητας του χώρου της ναυτικής βάσης για την χρήση από τα κρουαζιερόπλοια, καθώς επίσης και θέματα που έχουν να κάνουν με την εξυπηρέτηση του βασικού της χρήστη που είναι το πολεμικό ναυτικό της χώρας. Φαίνεται όμως ότι με την προσθήκη μικρής έκτασης συμπληρωματικών υποδομών θα επιλυθεί το όποιο πρόβλημα προς όφελος της περιοχής.

Χρήστος Νικολαϊδης