thodorou xaniaΕπισκέψιμη γίνεται πλέον η νησίδα «Θεοδωρού» στον κόλπο των Χανίων, καθώς το δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε κατά πλειοψηφία τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του δήμου Χανίων και του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για τη βελτίωση των υποδομών, γεγονός που θα καταστήσει τη νησίδα επισκέψιμη.

Στο σκεπτικό της απόφασης επισημαίνεται πώς, «έχει πλέον καταστεί σαφές ότι η επισκεψιμότητα της νησίδας «Θεοδωρού» θα επιφέρει πολλαπλά οφέλη, τόσο ως προς την ανάδειξη και την προστασία του περιβαλλοντικά αξιόλογου χώρου της νησίδας, όσο και ως προς την ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Τα έργα και οι παρεμβάσεις που πρόκειται να εκτελεστούν στη νησίδα «Θεοδωρού» από ιδίους πόρους του δήμου Χανίων περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων: Την τοποθέτηση σκιαδίου και τη διαμόρφωση χώρου υποδοχής επισκεπτών. Τη διαμόρφωση μονοπατιού επισκεπτών και την τοποθέτηση κατάλληλων σημάνσεων. Τον καθορισμό και την υλοποίηση βασικών μέτρων πυροπροστασίας. Την κατασκευή στοιχειωδών υποδομών στη νησίδα όπως, κάδων απορριμμάτων, τουαλετών.

Τη διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου της εκκλησίας που υπάρχει στη νησίδα.

Η νησίδα «Θεοδωρού» βρίσκεται βόρεια του κόλπου των Χανίων και αποτελεί ένα από τα πια γνωστά σημεία, παρά το γεγονός δεν είναι επισκέψιμη εκτός από μια φορά τον χρόνο.

Στη νησίδα έχουν βρει «καταφύγιο» τουλάχιστον 100 κρητικοί αίγαγροι γνωστοί και ως κρι- κρι, καθώς η περιοχή έχει κηρυχθεί ως προστατευόμενη. Τα κρι- κρι μεταφέρθηκαν στο νησί την δεκαετία του 1960, από τα Λευκά Όρη για να μπορεί το είδος να αναπαραχθεί ήσυχο, μακριά από λαθροθήρες.

Πάνω στη νησίδα λειτουργεί εκτροφείο, όχι μόνο για αίγαγρους, αλλά και για πολλά άλλα ζωντανά πλάσματα, όπως για μερικά σπάνια είδη πουλιών, τα πιο πολλά από τα οποία είναι αποδημητικά. Επιπλέον, στο νησί ζουν κι άλλα θηλαστικά όπως λαγοί και αρουραίοι.

Πέρα όμως από την αξία της περιοχής ως χώρου προστασίας για τον κρητικό αίγαγρο, η νησίδα έχει και ιστορική σημασία. Πριν από οκτώ μήνες εντοπίσθηκαν τμήματα πολεμικού αεροπλάνου από την περίοδο της μάχης της Κρήτης που εκτιμάται ότι καταρρίφθηκε κατά την εισβολή των Γερμανών στο νησί. Τα τμήματα βρέθηκαν διασκορπισμένα και σήμερα έχουν συγκεντρωθεί σε ένα σημείο της νησίδας.

Πρόκειται για τα φτερά, το πιλοτήριο και όργανα του αεροσκάφους.

Σε μικρή απόσταση από το νησί και σε βάθος 6- 7 μέτρων βρίσκεται και η άτρακτος ενός ακόμα πολεμικού αεροσκάφους που αποτελεί μάλιστα και σημείο κατάδυσης για λάτρεις του είδους αυτού.

Το νησί «Θεοδωρού» είναι βραχώδες, με έκταση 697 στρεμμάτων, ενώ το μέγιστο μήκος του φτάνει τα 3.800 μέτρα. Εκτός από το νησάκι υπάρχει και ένας μεγάλος βράχος δίπλα του, το «Γλαράκι». Η νησίδα είναι βραχώδης, άνυδρη, με αραιή και χαμηλή βλάστηση που όμως, περιλαμβάνει όλους σχεδόν τους θάμνους που μεγαλώνουν στην Κρήτη. Στη νότια πλευρά του νησιού, υπάρχει μια μεγάλη τοξωτή σπηλιά, η οποία κάνει το νησί από μακριά να θυμίζει τέρας που έχει ανοιχτό το στόμα του.

kerdos