Για πρώτη φορά οι Αφρικανοί ταξιδιώτες έχουν ελεύθερη πρόσβαση με βίζα σε πάνω από την μισή ήπειρο. Αυτό αποκάλυψε ο Δείκτης που μετρά τη δυνατότητα που έχουν οι κάτοικοι αφρικανικών χωρών να ταξιδεύουν σε άλλες χώρες.
Αυτό σημαίνει ότι η αλληλεπίδραση μεταξύ των χωρών γίνεται όλο και μεγαλύτερη. Σηματοδοτεί επίσης ότι οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής σε ολόκληρη την ήπειρο προωθούν μεταρρυθμίσεις.
Με αυτόν τον τρόπο διευκολύνουν τις μετακινήσεις Αφρικανών επιχειρηματιών και γυναικών, επενδυτών, σπουδαστών και τουριστών.

Τι αποκάλυψε ο Δείκτης

H καινούργια έκδοση του Δείκτη, δείχνει ότι 47 χώρες βελτίωσαν ή διατήρησαν τα ποσοστά που έδειχναν την διευκόλυνση μετακίνησης με Βίζα το 2019.
Οι επισκέπτες της Αφρικής δεν χρειάζονται πλέον βίζα για να ταξιδέψουν στο ένα τέταρτο άλλων αφρικανικών χωρών.
Επί του παρόντος, 21 αφρικανικές χώρες προσφέρουν επίσης ηλεκτρονικές Βίζα, για να κάνουν τα ταξίδια πιο προσιτά.
Οι χώρες που επιτρέπουν την ανοιχτή μετακίνηση με βίζα, κατατάσσονται μεταξύ των κορυφαίων χωρών για άμεσες ξένες επενδύσεις στην Αφρική.
Επίσης, επωφελούνται από ισχυρά επίπεδα ανάπτυξης, συμπεριλαμβανομένου του τουρισμού.
Ο δείκτης δείχνει ότι οι Σεϋχέλλες και το Μπενίν παραμένουν οι δύο πρώτες χώρες όσον αφορά το άνοιγμα βίζας στην Αφρική.
Η Αιθιοπία επίσης, εισήλθε στις 20 πρώτες χώρες που ήταν ανοιχτές για τις βίζα στην Αφρική.

Υπάρχουν ακόμα πολλά να γίνουν για να επιτευχθεί η ανάπτυξη της Αφρικής

” Έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος, αλλά πρέπει ακόμα να γίνουν πολλά. Πρέπει να γκρεμίσουμε τα τείχη, δήλωσε ο Πρόεδρος της Αφρικανικής Τράπεζας Ανάπτυξης Ακινούμι Α. Αδεσίνα.
Η ελεύθερη κυκλοφορία των ανθρώπων και ιδιαίτερα η κινητικότητα του εργατικού δυναμικού είναι ζωτικής σημασίας για την προώθηση των επενδύσεων”.

Ο Δείκτης έχει ανοίξει το δρόμο για μεταρρυθμίσεις σε περισσότερες από 10 αφρικανικές χώρες, όπως η Γκάνα, το Μπενίν, η Τυνησία, η Αιθιοπία και η Κένυα. Έτσι, έχουν δημιουργηθεί τεράστιες δυνατότητες για την προώθηση του ενδοπεριφερειακού τουρισμού, του εμπορίου και των επενδύσεων.
Παρά τα κέρδη που παρουσιάζονται, υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω βελτιώσεις.
Το 2019, μόνο το 26% των Αφρικανών είναι σε θέση να αποκτήσουν βίζα κατά την άφιξή τους σε άλλες αφρικανικές χώρες. Σε σύγκριση 2016, ποσοστό αυξήθηκε μόλις κατά 1%.
Οι χώρες πρέπει να σημειώσουν μεγαλύτερη πρόοδο όσον αφορά τους κανονισμούς για τη βίζα.

Τα οφέλη που θα αποκομίσει η Αφρική

Με την κατάργηση των συνόρων, η Αφρική θα μπορέσει να επωφεληθεί από τα οφέλη που προκύπτουν από πρωτοβουλίες περιφερειακής ολοκλήρωσης, όπως η αφρικανική ηπειρωτική ζώνη ελευθέρων συναλλαγών, η ενιαία αγορά αφρικανικών αεροπορικών μεταφορών και το πρωτόκολλο για την ελεύθερη κυκλοφορία.

“Δεν μπορεί να τονιστεί πόσο σημαντική είναι η οικονομική και πολιτική ολοκλήρωση για την ανάπτυξη της ηπείρου και την εκπλήρωση της φιλοδοξίας του λαού για ευημερία,  δήλωσε ο Μούσα Φάκι Μαχαμάτ, πρόεδρος της Επιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης.
Συγχαίρω τα κράτη μέλη που έχουν λάβει μέτρα για να διευκολύνουν τις διαδικασίες εισόδου αφρικανών υπηκόων στην επικράτειά τους και παροτρύνουν όσους δεν το έχουν πράξει ακόμη να ενταχθούν στην αυξανόμενη δυναμική”.

Πριν από μερικά χρόνια, οι πολίτες των ανατολικών χωρών μπορούσαν, να επισκεφτούν την Αφρική.
Οι Αφρικανοί πολίτες όμως δεν είχαν αυτή τη δυνατότητα, παρά μόνο ως πρόσφυγες, οικονομικοί μετανάστες κ.ά.

Τώρα, αν αποκτήσουν τη δυνατότητα να ταξιδεύουν σε άλλες χώρες, είτε εντός, είτε εκτός Αφρικής, μπορούν να ταξιδεύουν πιο δημιουργικά. Να αποκτήσουν ουσιαστική τεχνογνωσία και να προωθήσουν τους πόρους που προσφέρει η χώρα.
Δεν πρόκειται δηλαδή, μόνο για την ανάπτυξη του τουριστικού τομέα, αλλά για τη θεσμική δυνατότητα εξωστρέφειας αυτών των χωρών. Δηλαδή για έναν παράγοντα, που συντελεί στην οικονομική τους ανάπτυξη.