Το μακρύ κλείσιμο του νούμερο ένα τουριστικού προορισμού του Περού,του Μάτσου Πίτσου, το οποίο έχει σφυρηλατήσει την τοπική οικονομία, σηματοδοτεί τη δεύτερη φορά που έκλεισε από τότε που άνοιξε τις πόρτες του στον τουρισμό το 1948. Η πρώτη φορά ήταν το 2010 όταν οι καταρρακτώδεις και παρατεταμένες βροχές το ανάγκασαν να κλείσει.

Το πέτρινο συγκρότημα που χτίστηκε τον 15ο αιώνα θα φιλοξενήσει 675 επισκέπτες από την Κυριακή, δήλωσε στο The Associated Press ο διευθυντής του αρχαιολογικού πάρκου Μάτσου Πίτσου, Jose Bastante.

“Έχουμε περιορισμένη ικανότητα εισδοχής 30% σε συμμόρφωση με τα μέτρα και τα πρωτόκολλα βιοασφάλειας”, δήλωσε ο Bastante, ενώ επιβλέπει τις τελικές προετοιμασίες για το άνοιγμα του Μνημείου Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Ο προορισμός έχει συνηθίσει να δέχεται 3.000 τουρίστες την ημέρα, αν και πρόσφατα εξέδωσε κανονισμούς που περιορίζουν τους επισκέπτες σε 2.244 την ημέρα. Ακόμα ένας μεγάλος αριθμός δεδομένου ότι οι ειδικοί πιστεύουν ότι τον 15ο αιώνα ζούσαν στην ακρόπολη στα όρια των βουνών των Άνδεων και του Αμαζονίου 410 άτομα.

Πριν από την είσοδο, οι επισκέπτες θα μετρούν τις θερμοκρασίες τους και θα πρέπει να φορούν μάσκες καθώς και να απέχουν τουλάχιστον 6 μέτρα μεταξύ τους. Οι ομάδες, συμπεριλαμβανομένου ενός οδηγού, δεν μπορούν να είναι μεγαλύτερες από οκτώ άτομα και δεν επιτρέπονται παιδιά κάτω των 12 ετών.