Σειρά επαφών μεταξύ μεγάλων ιδιωτικών και κρατικών κινεζικών ταξιδιωτικών οργανισμών από τη μία πλευρά και Ελλήνων ομολόγων τους από την άλλη, ξεκινά αύριο στην Αθήνα. Οι one to one συναντήσεις θα γίνουν στα πλαίσια διήμερου forum που διοργανώνεται με πρωτοβουλία της κινεζική πλευράς και στοχεύει στην αμφίδρομη ροή τουριστών από και προς το Πεκίνο.
«Είναι αυτονόητο ότι η ελληνική πλευρά έχει πολύ περισσότερα να κερδίσει με δεδομένα τα μεγέθη της Κίνας» σχολιάζει στο Capital.gr στέλεχος του Ελληνοκινεζικού Επιμελητηρίου, που συμμετέχει στις διεργασίες αυτές. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα προσελκύει τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερους Κινέζους τουρίστες γεγονός που έγινε φέτος ευρύτερα αντιληπτό κατά τους καλοκαιριού μήνες ιδίως στην Κρήτη. Η τρέχουσα περίοδος είναι αυτή κατά την οποία εποχιακά συμφωνούνε προκρατήσεις για την επόμενη τουριστική σαιζόν. Η ανάπτυξη αυτής της αγοράς έχει αποτελέσει και αντικείμενο μνημονίου για την διευκόλυνση των τουριστικών και πολιτισμικών ανταλλαγών που υπογράφηκε νωρίτερα φέτος κατά την επίσκεψη στην Ελλάδα του Κινέζου πρωθυπουργού Λι Κεκιάγνκ. Είναι στα πλαίσια αυτής της πολιτικής που αύριο και μεθαύριο πραγματοποιείται στο ξενοδοχείο Divani Caravel το forum των ταξιδιωτικών πρακτόρων και φορέων.
Πρωταγωνιστικό ρόλο έχει η Beijing Municipal Commission of Tourism Development κορυφαίοι εκπρόσωποι του οποίου πραγματοποιούν αυτή την περίοδο ευρωπαϊκή περιοδεία. Στην αποστολή που βρίσκεται ήδη στην Αθήνα συμμετέχουν μεταξύ άλλων και οι China Commercial International Travel Service, Hualiu Culture, Beijing Top View Holiday, China Youth Travel Association, China Harmony Travel Service και άλλα μεγάλα τουριστικά κινεζικά πρακτορεία και οργανισμοί. Η Beijing Municipal Commission of Tourism Development έχει έλθει συνοδευόμενη από δημοσιογράφους των μεγαλύτερων Μέσων Ενημέρωσης της Κίνας και κρατικούς φορείς που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό. Από ελληνικής πλευράς έχουν δηλωθεί 60 συμμετοχές από τουριστικές επιχειρήσεις κυρίως δε από ξενοδοχεία και πρακτορεία. Μεταξύ αυτών και πολλά μέλη του ΗΑΤΤΑ, του Συνδέσμου των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων καθώς η κινεζική αποστολή επιδιώκει και την προβολή του Πεκίνου ως τουριστικό και πολιτιστικό προορισμό στοχεύοντας σε συνεργασίες που θα παράγουν και ελληνικό τουρισμό στην Κίνα.
Έλληνες επιχειρηματίες του τουρισμού εκτιμούν ότι οι Κινέζοι τουρίστες μπορούν, δυνητικά, να βοηθήσουν στην διεύρυνση της ελληνικής τουριστικής περιόδου καθώς από τα τέλη Ιανουαρίου έως τις αρχές Φεβρουαρίου είναι η περίοδος των εορτών της κινέζικης πρωτοχρονιάς ενώ αργίες που αποτελούν ευκαιρίες για ταξίδια στο εξωτερικό τηρούνται και την πρωτομαγιά, αλλά και το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου οπότε και η εθνική εορτή της Κίνας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι την προηγουμένη εβδομάδα η Περιφέρεια της Κρήτης πραγματοποίησε επίσκεψη στην Κίνα και ειδικότερα σε Σαγκάη, Φουτζού, Χάνγκζου και Νίνγκμπο με στόχο την προσέλκυση τουριστών. Τα στοιχεία για το πρώτο τρίμηνο του έτους οπότε και η ανάγκη για αύξηση των επισκεπτών δείχνουν ότι οι Κινέζοι επισκέπτες στην Ελλάδα τριπλασιάστηκαν αν και προσμετρώνται ακόμα σε μερικές χιλιάδες ανθρώπους. Όμως η δυναμική της αύξησης των αριθμών τους είναι σημαντική. Ήδη, σύμφωνα με την α.ε. τον Κινέζο Πρέσβη στην Αθήνα, ο αριθμός των Κινέζων τουριστών που ταξίδεψαν στην Ελλάδα σημείωσε 50% αύξηση το τελευταίο ενάμιση έτος. Σημειώνεται πως οι Κινέζοι τουρίστες επιλέγουν να ταξιδεύουν ομαδικά μέσω τουριστικού πρακτορείου αν και ο ατομικός τουρισμός ενισχύεται παράλληλα με την διαρκή άνοδο του βιοτικού επιπέδου στην Κίνα.
Σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού Τουρισμού της Κίνας ο αριθμός των Κινέζων τουριστών που ταξιδεύει στο εξωτερικό αναμένεται να ξεπεράσει το 2014 κατά πολύ τα 100 εκατομμύρια ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις της Κινεζικής Ακαδημίας Τουρισμού αναμένεται να ανέλθει στα 200 εκατομμύρια το 2020. Αν η Ελλάδα, που είναι από τους 15 κορυφαίους προορισμούς παγκοσμίως, καταφέρει να αποσπάσει από αυτή την αγορά ένα μερίδιο της τάξης του 5% τότε καθίσταται σαφές το όφελος για την οικονομία.
Σύμφωνα με το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών «τα τελευταία χρόνια έχει αναληφθεί σειρά πρωτοβουλιών (κινηματογράφηση ντοκυμανταίρ με θέμα την Ελλάδα ως τουριστικό προορισμό, περιήγηση ομάδων Κινέζων δημοσιογράφων σε επιλεγμένα θέρετρα, παροχή διευκολύνσεων για την έκδοση θεωρήσεων εισόδου), οι οποίες αρχίζουν να αποδίδουν καρπούς. Σημαντική εξέλιξη αποτελεί η έναρξη λειτουργίας, από τα μέσα Ιουνίου 2014, απ’ ευθείας αεροπορικής γραμμής τσάρτερ από την Σαγκάη στην Αθήνα, η οποία εκτιμάται ότι θα τονώσει περαιτέρω το τουριστικό ρεύμα από την Κίνα».