Μια από τις καλύτερες χρονιές στην ιστορία του αεροδρομίου Ιωαννίνων ήταν το 2023, με το συνολικό αριθμό πτήσεων και επιβατών, σε αφίξεις και αναχωρήσεις να καταγράφει αύξηση μεγαλύτερη του 30% και στις δύο παραμέτρους.

Συνολικά, για το 2023 πραγματοποιήθηκαν 2.321 πτήσεις και διακινήθηκαν 129.180 επιβάτες.

Οι περισσότερες πτήσεις αφορούσαν χώρες εντός Σένγκεν αφού έγιναν 2.158 αφίξεις και αναχωρήσεις αεροσκαφών, διακινώντας σχεδόν 122.000 επιβάτες.

Για τις πτήσεις από χώρες εκτός Σένγκεν, δηλαδή από το Ισραήλ σε όλη τη διάρκεια του έτους πραγματοποιήθηκαν συνολικά 163 πτήσεις, διακινώντας περίπου 7.000 επιβάτες.

Τι προβλέπεται για το 2024

Ένας σημαντικός αριθμός πτήσεων προς το αεροδρόμιο Ιωαννίνων αφορούσε στην τουριστική αγορά του Ισραήλ και ειδικότερα την περίοδο από τον Μάιο μέχρι και τα μέσα Οκτωβρίου, όταν και ξέσπασε ο πόλεμος, με τις πτήσεις από το Ισραήλ να διακόπτονται απότομα.

Αν δεν αλλάξει κάτι προς το καλύτερο και αν ο πόλεμος συνεχιστεί και το 2024, τότε είναι βέβαιο πως οι επιπτώσεις του θα φανούν ακόμη περισσότερο στην οικονομία των Ιωαννίνων και των ορεινών προορισμών, κυρίως του Ζαγορίου, των Τζουμέρκων και του Μετσόβου, που προς το παρόν δεν έχουν «αισθανθεί» τη μεγάλη οικονομική ζημία. Αυτό συνέβη λόγω της περιόδου με τις σχολικές εκδρομές τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο και την εορταστική κίνηση Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς να απορροφούν εύκολα τις τουριστικές απώλειες από το Ισραήλ.