Night view of Zuiderkerk in Amsterdam, The Netherlands.

Η ολλανδική ξενοδοχειακή βιομηχανία φαίνεται πως ανακάμπτει από την πανδημία Covid-19. Ωστόσο, οι ειδικοί εξακολουθούν να ανησυχούν για τις μελλοντικές προοπτικές. Αυτό αποκαλύπτει πρόσφατη έρευνα από την εταιρεία συμβούλων ξενοδοχειακών ακινήτων Horwath HTL και ABN Amro.

Τα lockdown και οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί το 2020 οδήγησαν την ολλανδική ξενοδοχειακή βιομηχανία από τα ιστορικά υψηλά σε ιστορικά χαμηλά το 2020.

Το ποσοστό πληρότητας των ξενοδοχείων έφτασε στο 78% το 2019 αλλά μειώθηκε στο 34% το 2020.

Αυτός ο αριθμός αυξήθηκε στο 39% το 2021 και λένε οι ειδικοί πιθανότατα θα φτάσει στο 62% μέχρι το τέλος του 2022.

Η μέση τιμή δωματίου μετακινήθηκε από 87 € το 2020 σε 88 € το 2021, αλλά εξακολουθεί να είναι 17% χαμηλότερη από την τιμή του 2019 των 120 €. Η έκθεση εκτιμά ότι η τελική μέση τιμή θα είναι 125 € μέχρι το τέλος του έτους.

Η ολλανδική τράπεζα ABN Amro προβλέπει ότι το Άμστερνταμ θα δει 18 εκατ. επισκέπτες τη νύχτα μέχρι το τέλος του έτους. Αυτός ο αριθμός είναι σημαντικός καθώς το δημοτικό συμβούλιο τον βλέπει ως τον μέγιστο αριθμό επισκεπτών που θέλει η πρωτεύουσα σε ένα χρόνο.

Ο δήμαρχος Femke Halsema έχει καταρτίσει μια λίστα ιδεών για τη μείωση του αριθμού των τουριστών, συμπεριλαμβανομένων των τουριστικών φόρων για πεζοπορία, της επιβάρυνσης των αεροπορικών εταιρειών χαμηλού κόστους και της προσέλκυσης τουριστών σε γειτονιές μακριά από το κέντρο της πόλης.

Η τράπεζα προειδοποίησε ότι ένας τουριστικός φόρος μπορεί απλώς να ωθήσει τους τουρίστες σε άλλες πόλεις για το βράδυ, οι οποίοι στη συνέχεια θα έρθουν στο Άμστερνταμ κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Ο αριθμός των διαθέσιμων δωματίων ξενοδοχείων στις γύρω πόλεις έχει αυξηθεί κατά 40% σύμφωνα με την έκθεση.