Πάνω από 51 εκατ. άνθρωποι επισκέπτονται κάθε χρόνο θρησκευτικές τοποθεσίες στη Γαλλία –είτε πρόκειται για τουρίστες είτε για προσκυνητές- σύμφωνα με την Atout France, καθιστώντας τον θρησκευτικό τουρισμό ιδιαίτερα δημοφιλή σε όλο και μεγαλύτερο κοινό.

Κάθε χρόνο, περισσότεροι από 15 εκατ. επισκέπτες έρχονται να εξερευνήσουν μια από τις δεκαεπτά θρησκευτικές πόλεις της Γαλλίας, ενώ η εν λόγω τάση συνεχώς αυξάνεται.

Πιο αναλυτικά, δύο δείκτες αποδεικνύουν το αυξανόμενο ενδιαφέρον για τον θρησκευτικό τουρισμό σύμφωνα με την Atout France. 10.412 ομάδες προσκυνητών, με μέσο όρο 38 άτομα, προσήλθαν το 2013 σε ένα από τα δεκαεπτά ιερά μέρη της Γαλλίας, καταγράφοντας αύξηση 1,5% σε σύγκριση με το 2012.

Επιπλέον, 4,7 εκατ. επισκέπτες ταξίδεψαν στα μνημεία ή τα ιερά, που αποτελούν μέλη του σωματείου της Atout France, σημειώνοντας αύξηση κατά 10% σε διάστημα ενός έτους.

Η άνοδος του θρησκευτικού τουρισμού στη Γαλλία εξηγείται επίσης από την ποικιλομορφία και τον πλούτο των θρησκευτικών χώρων που είναι ανοιχτά στο κοινό. Συνολικά 163 ιερά, 50.000 κτίρια, συμπεριλαμβανομένων 10.000 προστατευόμενων ιστορικών μνημείων και ορισμένα αναγνωρισμένα ως μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, όπως ο καθεδρικός ναός Chartres, το Mont Saint-Michel Abbey, το Rocamadour ή το Vézelay.

Στην κατάταξη των δημοφιλέστερων θρησκευτικών τοποθεσιών της Γαλλίας, τη πρώτη θέση κατέχει ο καθεδρικός ναός της Notre-Dame και η Βασιλική της Ιερής Καρδιάς του Παρισιού με 13 εκατ. και 10,5 εκατ. επισκέπτες αντίστοιχα.

Το Ιερό της Παναγίας της Λούρδης, το οποίο προσελκύει 6 εκατ. επισκέπτες κάθε χρόνο, έρχεται στην τρίτη θέση.

Ακολουθούν το Mont Saint-Michel, όπου ταξιδεύουν 3,5 εκατ.άνθρωποι ετησίως, ο καθεδρικός ναός Chartres με 2 εκατ. τουρίστες και η Lisieux, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη ιερών της Γαλλίας με 1 εκατ. τουρίστες.

Παντού, ο θρησκευτικός τουρισμός προσελκύει όλο και περισσότερους διεθνείς επισκέπτες. Από τα 87 εκατ. ξένους τουρίστες που επισκέπτονται τη Γαλλία κάθε χρόνο, 20 εκατ. αποτελούν θρησκευτικούς τουρίστες, σύμφωνα με μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (2014).