Τέσσερα στα δέκα ξενοδοχεία σε παγκύπρια βάση θα συνεχίσουν τη λειτουργία τους κατά τη χειμερινή περίοδο. Τα πλείστα ξενοδοχεία ολοκληρώνουν τη λειτουργία τους περί τα τέλη Οκτωβρίου μέχρι μέσα Νοεμβρίου, ωστόσο, φέτος επέλεξαν να μείνουν ανοιχτές για τους μήνες Νοέμβριο – Μάρτιο 157 ξενοδοχειακές επιχειρήσεις κατηγορίας ξενοδοχείων, οργανωμένων διαμερισμάτων και τουριστικών χωριών στο σύνολο των 406 ξενοδοχείων.

Σύμφωνα με στοιχεία του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού (ΚΟΤ), στις επαρχίες Αμμοχώστου και Πάφου επιλέγουν όλο και περισσότερα ξενοδοχεία να παραμείνουν ανοιχτά τη χειμερινή περίοδο.

Μάλιστα, στην Πάφο ένα στα δύο ξενοδοχεία θα παραμείνουν ανοιχτά τους μήνες Νοέμβριο- Μάρτιο. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλεξε ο ΚΟΤ, 55 από τα 102 καταλύματα θα συνεχίσουν να λειτουργούν. Πέρσι ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 47, ενώ σε σχέση με το 2015 τα ξενοδοχεία που συνεχίζουν τη λειτουργία τους το χειμώνα είναι αυξημένα κατά 48,6%. Το 2015-2016 παρέμειναν ανοιχτά μόλις 37 από τα 100 ξενοδοχεία.

Στην επαρχία Αμμοχώστου, οι αριθμοί είναι πολύ χαμηλότεροι, ωστόσο συντελούνται μικρά βήματα προόδου. Δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν να λειτουργούν κατά τους χειμερινούς μήνες μόλις 17 ξενοδοχεία από τα 172, ενώ ο αντίστοιχος αριθμός πέρσι ήταν 13 και μόλις 10 το 2015.

Αντίθετα, στη Λάρνακα και στη Λεμεσό οι αριθμοί των ξενοδοχείων που λειτουργούν κατά τη διάρκεια του χειμώνα μειώνονται. Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση από το γραφείο επιθεωρήσεων του ΚΟΤ Λεμεσού, αρκετά ξενοδοχεία της τάξης των 4 και 5 αστέρων της επαρχίας αναστέλλουν τη λειτουργία τους κατά τη χειμερινή περίοδο κυρίως για σκοπούς αναβαθμίσεων και εκσυγχρονισμού. Στη Λάρνακα θα λειτουργήσουν 27 από τα 43 ξενοδοχειακά καταλύματα και στη Λεμεσό μόλις το ένα τρίτο. Από τα 60 καταλύματα δηλαδή, θα παραμείνουν ανοιχτά μόλις 29, ενώ πέρσι ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 43.

Ρεκόρ τουριστών

Να σημειωθεί ότι στη Λευκωσία και οι 29 ξενοδοχειακές μονάδες θα συνεχίσουν αδιάκοπα τη λειτουργία τους.

Όλοι οι τουριστικοί φορείς πασχίζουν να κάνουν την Κύπρο ολόχρονο τουριστικό προορισμό. Έτσι και οι ξενοδόχοι συνεχίζουν τις εργασίες τους το χειμώνα ελπίζοντας να αξιοποιήσουν το θετικό μομέντουμ στον τουριστικό κλάδο.

Σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία, οι αφίξεις τουριστών τον Σεπτέμβριο του 2017 ανήλθαν σε 483.716 σε σύγκριση με 421.201 τον Σεπτέμβριο 2016, σημειώνοντας αύξηση 14,8%. Για την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2017 οι αφίξεις ανήλθαν σε 3.001.603 σε σύγκριση με 2.617.218 την αντίστοιχη περίοδο του 2016, σημειώνοντας αύξηση 14,7%, αλλά και ξεπερνώντας τις αφίξεις που καταγράφηκαν ποτέ στην Κύπρο κατά τους πρώτους εννέα μήνες του έτους. Το νέο ιστορικό ρεκόρ οφείλεται κυρίως στην σημαντική αύξηση στις αφίξεις τουριστών από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Ρωσία, το Ισραήλ, τη Γερμανία και τη Σουηδία.