
Έντονο προβληματισμό έχει προκαλέσει στον Δήμο Αθηναίων η απόφαση της Περιφέρειας Αττικής να δημιουργήσει έναν ενιαίο φορέα διαχείρισης του τουριστικού προϊόντος για το σύνολο της Αττικής, υπό την επωνυμία «The Greater Athens Region».
Η πρωτοβουλία αυτή αντιμετωπίζεται ως αμφιλεγόμενη, καθώς εκφράζονται ανησυχίες για την παραγνώριση υφιστάμενων, αποτελεσματικών δομών τουριστικής προβολής.
Η Αθήνα διαθέτει ήδη τον δικό της φορέα στρατηγικής τουριστικής διαχείρισης και μάρκετινγκ μέσω της Αναπτυξιακής Εταιρείας «Αναπτυξιακή Αθήνας Α.Ε.», η οποία λειτουργεί τον Destination Management & Marketing Organization (DMMO) του Δήμου, καθώς και το Παρατηρητήριο Βιώσιμου Τουρισμού.
Οι δομές αυτές έχουν αποδείξει την αποτελεσματικότητά τους, με δράσεις προσαρμοσμένες στις ανάγκες, τις ιδιαιτερότητες και τον χαρακτήρα της πρωτεύουσας.
Η πρωτοβουλία της Περιφέρειας Αττικής εγείρει εύλογα ερωτήματα, όπως:
• Ποιο είναι το σκεπτικό πίσω από τη χρήση του ονόματος «Athens» για έναν φορέα που λειτουργεί εκτός του θεσμικού πλαισίου του Δήμου Αθηναίων;
• Γιατί αγνοείται η ήδη λειτουργούσα και αποδεδειγμένα επιτυχημένη τουριστική στρατηγική του Δήμου μέσω του DMMO;
Ο Δήμος Αθηναίων θεωρεί ότι η δημιουργία ενός υπερκείμενου, κεντρικού φορέα που θα αναλάβει τον ρόλο της καθοδήγησης του τουριστικού σχεδιασμού για ολόκληρη την Αττική δεν συνιστά πρόοδο, αλλά αντιθέτως, συνιστά επιστροφή σε ένα συγκεντρωτικό και γραφειοκρατικό μοντέλο. Ένα μοντέλο που, σύμφωνα με τις θέσεις του Δήμου, παραβλέπει τον ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού και υπονομεύει την αυτονομία των δήμων στη χάραξη τουριστικής πολιτικής.
Από πλευράς Δήμου τονίζεται ότι η τουριστική στρατηγική της Αθήνας είναι αποτέλεσμα τεκμηριωμένου σχεδιασμού, προσαρμοσμένου στις ιδιαίτερες ανάγκες της πόλης, και ως εκ τούτου η διαχείριση και η ανάδειξή της δεν επιδέχεται καθοδήγηση ή παρέμβαση από άλλες αρχές.
Αν και δηλώνεται ανοικτός σε στρατηγικές συνεργασίες, ο Δήμος Αθηναίων υπογραμμίζει ότι η ευθύνη για την τουριστική εικόνα και το προϊόν της πόλης παραμένει αποκλειστική αρμοδιότητα των δημοτικών αρχών, χωρίς τη μεσολάβηση ή τον έλεγχο τρίτων φορέων.