asteras2704Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να κλείσει η αποκρατικοποίηση του ξενοδοχειακού συγκροτήματος Βουλιαγμένης, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι έως την Πέμπτη οι τρεις υποψήφιοι θα πρέπει να έχουν καταθέσει βελτιωμένες οικονομικές προσφορές. Ύστερα από την μη πρόκριση της Lamda Development -είχε υποβάλει μέσω της Lamda Erga Anaptyxis SA δεσμευτική προσφορά- η κοινοπραξία Colony Capital Acquisitions Ltd -Dolphin Capital Investors Ltd, η Plepi Holdings Ltd και το fund AGC Jermyn Street IV είναι τα τρία σχήματα που θα διαγκωνιστούν για τη διεκδίκηση του Αστέρα Βουλιαγμένης.

Μία προσεκτικότερη εξέταση της διάρθρωσης των τριών υποψηφίων αποδεικνύει ότι τα πετροδολάρια, που λάμπουν δια της απουσίας τους από το διαγωνισμό για το Ελληνικό, λειτουργούν ως «πυλώνες» των ελληνικών εταιρειών.

Εξαίρεση φαίνεται να αποτελεί η -ιδρυθείσα πριν από 22 χρόνια στο Λος Άντζελες- Colony Capital που διεκδικεί το ξενοδοχειακό συγκρότημα της Βουλιαγμένης από κοινού με τη Dolphin Capital Investors του Μίλτου Καμπουρίδη. Η εταιρεία διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 20 δισ. δολαρίων και αναμένεται να παράσχει την απαιτούμενη ρευστότητα στη Dolphin.

Πάντως, η… αραβική επιρροή δεν απουσιάζει από την Colony Capital, καθώς ο ιδρυτής της Thomas Barrack κατάγεται από τον Λίβανο και έχει εργαστεί για μεγάλες επιχειρήσεις της Σαουδικής Αραβίας. Εάν επιλεγεί η κοινοπραξία Colony Capital-DCI, η αναβάθμιση του συγκροτήματος του «Αστέρα» θα εγκαινιάσει την παρουσία στην Ελλάδα του ξένου fund.

Ταυτόχρονα, θα σηματοδοτήσει τη διεύρυνση της δραστηριότητας της Dolphin Capital, η οποία λειτουργεί το πρώτο πεντάστερο, δωδεκάμηνης λειτουργίας ξενοδοχείο της αλυσίδας Aman Resorts στην Ελλάδα, στον Άγιο Παντελεήμονα Ερμιόνης στην Πελοπόννησο. Η εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων του Μίλτου Καμπουρίδη σχεδιάζει, μέσω της θυγατρικής Mind Compass Overseas, το έργο Kilada Hills στην περιοχή Κοιλάδα του Δήμου Ερμιονίδας του νομού Αργολίδας σε έκταση 2.000 στρεμμάτων.

Δημήτρης Δελεβέγκος

capital