Η ιδέα της διαμονής στο σπίτι μιας άλλης οικογένειας ενώ εκείνη κοιμάται στο δικό σας,δεν είναι καινούργια.
Ένας μικρός αριθμός παραθεριστών το κάνει εδώ και χρόνια εξοικονομώντας το κόστος διαμονής.Ταυτόχρονα απολαμβάνουν και μία διαφορετική εμπειρία διακοπών.

Ωστόσο, οι συνεχιζόμενοι ταξιδιωτικοί περιορισμοί και η αβεβαιότητα που προκλήθηκε από την πανδημία οδήγησαν σε σημαντική άνθηση αυτόν τον τύπο διακοπών.

Η εταιρεία Love Home Swap με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο ανέφερε αύξηση 282% στους νέους πελάτες που εγγράφηκαν για δωρεάν δοκιμές πέρυσι σε σύγκριση με το 2019. Η αντίπαλη εταιρεία Holiday Swap σημείωσε αύξηση 20%.

Το Home Exchange, ένας ιστότοπος ανταλλαγής σπιτιών με περισσότερες από 450.000 ιδιοκτησίες σε 159 χώρες έχει επίσης παρατηρήσει αύξηση του ενδιαφέροντος. Ο αριθμός των ανταλλαγών που ολοκληρώθηκαν στην πλατφόρμα τον περασμένο μήνα ήταν 3% υψηλότερος από τους αντίστοιχους του 2019.

Εντωμεταξύ, οι επαφές που σχετίζονται με τις ανταλλαγές από χρήστες αυξήθηκαν κατά 49% στις 6 Ιουνίου 2021 σε σύγκριση με την ίδια ημέρα το 2019, σύμφωνα με εκπρόσωπο της διαδικτυακής πλατφόρμας.

Ο Jo Watkins, συνιδρυτής της πλατφόρμας ψηφιακών μελών The HOW People, ανταλλάσσει σπίτι για πάνω από μια δεκαετία, μαζί με τον σύζυγό της Dave και τα τέσσερα παιδιά τους.
“Κάναμε την πρώτη ανταλλαγή σπιτιών το 2010”, λέει ο Watkins στο CNN Travel. «Ψάχναμε να πάμε στο Bowen Island στον Καναδά ή στη δυτική ακτή του Βανκούβερ και δεν μπορούσα να βρω πουθενά να νοικιάσω».

Μετά την εγγραφή στο Home Exchange, ο Watkins βρήκε ένα σπίτι διαθέσιμο στην επιθυμητή τοποθεσία του.
«Ήταν απλώς εξαιρετικά εύκολο. Κυριολεκτικά μια ανταλλαγή email και το οργανώσαμε» εξηγεί.

«Μείναμε σε ένα σπίτι που θα μας κόστιζε χιλιάδες. Μας άφησαν μικρά δώρα. Ήταν απλώς μια υπέροχη εμπειρία. Και μας έκανε να θέλουμε να το κάνουμε ξανά και ξανά.»