Έντονες είναι οι αντιδράσεις των εμπλεκόμενων με τον τουρισμό φορέων των νησιών του Αιγαίου, μετά την ανακοίνωση του Τούρκου υπουργού Ναυτιλίας, Μεταφορών και Επικοινωνιών, Αχμέτ Αρσλάν για άμεση απαγόρευση απόπλου προς Ελλάδα όλων των εμπορικών ιστιοπλοϊκών σκαφών και από 12 Οκτωβρίου για απαγόρευση των δρομολογίων από τα Τουρκικά λιμάνια προς τα Ελληνικά νησιά, με επιβατηγά και εμπορικά πλοία.

Όλα ξεκίνησαν όταν -δεδομένης της αυξημένης τουριστικής κίνησης στα ελληνικά νησιά και ιδιαίτερα στη Ρόδο και στην Κω και την αντίστοιχη μικρή κίνηση στα Τουρκικά παράλια- ιδιοκτήτες Τουρκικών τουριστικών σκαφών πήγαιναν ως επισκέπτες στα νησιά και σε συνεργασία με Έλληνες επιχειρηματίες του τουριστικού τομέα επιβίβαζαν επισκέπτες.

Πουλούσαν δηλαδή «μαύρες» κρουαζιέρες στα Ελληνικά νησιά,  σε βάρος επαγγελματιών του κλάδου αλλά και της Ελληνικής οικονομίας.

Στις χθεσινές δηλώσεις του ο Τούρκος υπουργός άφησε βέβαια ανοικτό το ενδεχόμενο να συνεχισθεί ο Ελληνοτουρκικός διάλογος για το θέμα.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων Λέσβου Παναγιώτης Χατζηκυριάκος, επικοινώνησε άμεσα με τα υπουργεία Ναυτιλίας και Τουρισμού, όπου και μετέφερε την αγωνία των τουριστικών πρακτόρων και των άλλων τουριστικών φορέων της Λέσβου, ελπίζοντας ότι στο τέλος θα βρεθεί λύση.