Σύνταξη tourismtoday.gr

Η οικονομική αεροπορική εταιρεία Transavia  χρησιμοποίησε σε πτήσεις της ως κανονικά μέλη πληρώματος καμπίνας για μεγάλο χρονικό διάστημα, φοιτητές που έκαναν πρακτική άσκηση. Αυτό διαπίστωσε μετά από έρευνα, η Επιθεώρηση Εργασίας στην Ολλανδία.

Σύμφωνα με το ολλανδικό ειδησιογραφικό πρακτορείο ANP οι δεκάδες φοιτητές -που εκτελούσαν χρέη κανονικών υπαλλήλων- λάμβαναν μόνο ένα χαμηλό επίδομα πρακτικής άσκησης.

Η Επιθεώρηση Εργασίας αρχικά δεν αποκάλυψε την αεροπορική εταιρεία. Ωστόσο εκπρόσωπος της Transavia επιβεβαίωσε ότι ο ολλανδικός low cost αερομεταφορέας ήταν το επίκεντρο.

Ο αερομεταφορέας έχει κληθεί να καταβάλει στους εν λόγω εργαζόμενους τις καθυστερούμενες αποδοχές που τους οφείλει εντός τεσσάρων εβδομάδων. Αυτό αφορά τόσο τους μισθούς όσο και το επίδομα αδείας.
Η Transavia υποσχέθηκε πώς θα προχωρήσει στην πληρωμή, αλλά δεν γνωστοποίησε το συνολικό ποσό της οφειλής.

Σύντομα θα λάβει και την επίσημη έκθεση με τις λεπτομέρειες σχετικά με πρόστιμο ή άλλες κυρώσεις.

Οι εκπαιδευόμενοι είχαν προσληφθεί για πρακτική άσκηση από τον Φεβρουάριο έως τον Ιούνιο του περασμένου έτους. Τους ανατέθηκαν τα ίδια καθήκοντα και οι ίδιες ευθύνες με αυτές ενός αεροσυνοδού και είχαν τα ίδια ωράρια εργασίας.
Ως εκ τούτου, η Επιθεώρηση Εργασίας διαπίστωσε ότι υπήρχε σχέση εργασίας και ότι οι σπουδαστές υποαμείβονταν κατά παράβαση του νόμου περί ελάχιστου μισθού και ελάχιστου επιδόματος αδείας (Wml).

Πέρυσι, η Επιθεώρηση Εργασίας ξεκίνησε έρευνα μετά από αρκετές καταγγελίες σχετικά με την εταιρεία.
Αποδείχθηκε ότι στην υπόθεση εμπλέκονταν συνολικά εξήντα σπουδαστές από πέντε διαφορετικά Ιδρύματα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης.

Όπως υπογραμμίζεται “η πρακτική άσκηση για τους εν λόγω σπουδαστές θα έπρεπε να είναι αφιερωμένη στην κατάρτιση και την εκπαίδευση. Ωστόσο στην πραγματικότητα αποσκοπούσε κυρίως στην εργασία και όχι στη μάθηση”.