Αντιμέτωποι με μια όχι και τόσο ευχάριστη έκπληξη έρχονται όσοι επέλεξαν αυτό το καλοκαίρι την Ισπανία για τις διακοπές τους, εξαιτίας ενός νέου αεροπορικού φόρου που επέβαλε η ισπανική κυβέρνηση σε μια προσπάθεια ισορροπίας των ισολογισμών της, σύμφωνα με ρεπορτάζ του BBC. 

Οι επιβάτες, ακόμα και αυτοί που έκαναν κράτηση στα αεροπορικά τους εισιτήρια μήνες πριν, θα πρέπει να πληρώσουν περισσότερα από 7 ευρώ επιπλέον κατ’ άτομο για τα ναύλα τους. Ήδη ορισμένες αεροπορικές εταιρείες ειδοποιούν τους επιβάτες μέσω e-mail για το νέο αυτό φόρο, ενώ κάποιες άλλες, όπως οι low-cost Ryanair και Vueling, επιλέγουν να απορροφήσουν οι ίδιες το κόστος. Σύμφωνα με το BBC, η British Airways και η Iberia δεν έχουν ακόμη αποφασίσει εάν θα απορροφήσουν ή θα επιβάλλουν τον έξτρα φόρο.

Ο ευρωπαϊκός σύνδεσμος τουριστικών πρακτόρων αναφέρει ότι το ποσό της επιπλέον εισφοράς ποικίλει αναλόγα με το αεροδρόμιο επιστροφής, ενώ κατά μέσο όρο η αύξηση στο φόρο είναι 18,9%. Εν τω μεταξύ, οι τουριστικοί πράκτορες αντιμετωπίζουν έναν οικονομικό και τεχνικό “εφιάλτη” για την επιβολή της έξτρα χρέωσης.

Η Ισπανία εφαρμόζει δραστικά μέτρα σε μια προσπάθεια μείωσης του δημοσιονομικού της ελλείμματος στο 5,3% από 8,5% το 2011.