Σύνταξη: tourismtoday.gr

Ο ιδιοκτήτης της British Airways η IAG, αντιμετωπίζει νέες αντιρρήσεις από τις αντιμονοπωλιακές ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ σχετικά με την προσφορά 400 εκατομμυρίων ευρώ για την Air Europa, εάν δεν προσφέρει διορθωτικά μέτρα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε πριν από ένα μήνα διεξοδική έρευνα σχετικά με τη φιλοδοξία της IAG να αποκτήσει τον αποκλειστικό έλεγχο του ισπανικού αερομεταφορέα και πρόκειται να αποφασίσει σχετικά με τη συμφωνία έως τις 7 Ιουνίου.

Οι Βρυξέλλες εξέφρασαν «προκαταρκτικές ανησυχίες» ότι η συναλλαγή μπορεί να μειώσει τον ανταγωνισμό για υπηρεσίες σε πολλά δρομολόγια εσωτερικού, μικρών και μεγάλων αποστάσεων εντός και εκτός Ισπανίας.

Η IAG (στην οποία ανήκουν επίσης η Iberia και ο ισπανικός οικονομικός αερομεταφορέας Vueling) και η Air Europa λειτουργούν ένα εκτεταμένο δίκτυο εσωτερικών δρομολογίων στην Ισπανία, δρομολόγια μικρών αποστάσεων εντός της Ευρώπης, καθώς και δρομολόγια μεγάλων αποστάσεων, ιδίως από και προς τη Λατινική Αμερική.

Η IAG θα μπορούσε να έρθει εντιμέτωπη με αντιρρήσεις σχετικά με ανησυχίες της Επιτροπής για τη συμφωνία τις επόμενες εβδομάδες, εάν δεν προσφερθούν διορθωτικά μέτρα μέχρι τότε.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα η Επιτροπή είναι έτοιμη να διατυπώσει λεπτομερώς τις ενστάσεις της ήδη από τον επόμενο μήνα, σε μια κίνηση που θεωρείται ότι ισοδυναμεί με προειδοποίηση ότι η συναλλαγή αντιμετωπίζει βέτο, εκτός εάν γίνουν αξιόπιστες παραχωρήσεις.

Οι ρυθμιστικές αρχές φοβούνται ότι η συμφωνία θα μειώσει τον ανταγωνισμό στα ισπανικά δρομολόγια εσωτερικού και εξωτερικού και μελετούν κατά πόσον η συγχώνευση θα δυσχεράνει τους ανταγωνιστές να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους ή θα έχει άλλες έμμεσες επιπτώσεις, όπως η αύξηση των τιμών.

Οι εταιρείες τερμάτισαν μια προηγούμενη συμφωνία αφού οι ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ ανέφεραν ότι τα διορθωτικά μέτρα δεν επαρκούσαν για την αντιμετώπιση των προβλημάτων ανταγωνισμού.

Η IAG και η Air Europa προχώρησαν σε συνεννόηση με δύο ισπανικές αεροπορικές εταιρείες ως “δυνητικοί αποδέκτες διορθωτικών μέτρων”, αλλά αποφάσισαν να μην υποβάλουν διορθωτικά μέτρα κατά τη διάρκεια χωριστής έρευνας το 2021.

Η Επιτροπή ανακοίνωσε την έναρξη νέας εμπεριστατωμένης έρευνας βάσει των κανονισμών της ΕΕ για τις συγκεντρώσεις στις 28 Ιανουαρίου σχετικά με τις επιπτώσεις της προτεινόμενης συναλλαγής, προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσον είναι πιθανό να μειώσει σημαντικά τον ανταγωνισμό.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο μήνα ο Luis Gallego, διευθύνων σύμβουλος της, είπε ότι η εταιρεία ετοιμάζει διορθωτικά μέτρα για να κατευνάσει τις ανησυχίες της Κομισιόν.
Παράλληλα επισήμανε πώς «παραμένουμε δεσμευμένοι στο κλείσιμο αυτής της συναλλαγής όσο το δυνατόν γρηγορότερα το 2024 για να αρχίσουμε να παρέχουμε τα οφέλη της συμφωνίας για τους καταναλωτές και την ευρύτερη ισπανική οικονομία και να αυξήσουμε την ανταγωνιστικότητα της Μαδρίτης με άλλους ευρωπαϊκούς κόμβους».