της Σοφίας Γκιαούρη

Για τις επιδόσεις του τουρισμού της Καβάλας μετά την πανδημία αλλά και για τις προοπτικές της φετινής σεζόν μιλά σε συνέντευξή του στο tourismtoday o Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Καβάλας, κος Αντώνης Μιτζάλης.

Ο κος Μιτζάλης δηλώνει αισιόδοξος για τις κρατήσεις ενόψει Πάσχα, ενώ αναφέρεται και στη σύμπραξη τουρισμού Καβάλας – Θάσου, καθώς και για το πόσο θα ενισχύσει τον τουρισμό.

Έχει ανακάμψει πλήρως ο τουρισμός της Καβάλας μετά τη πανδημία;

Ο τουρισμός της Καβάλας έχει επιστρέψει από το β’ εξάμηνο του 2022 στα προ πανδημίας επίπεδα. Η καλοκαιρινή σαιζόν του 2022, έκλεισε ικανοποιητικά ενώ η κίνηση κατά τους χειμερινούς μήνες 2022 – 23 κινήθηκε σταθερά και με τάσεις ανόδου στις εορταστικές περιόδους (Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά, Καθ. Δευτέρα)

Πώς κινούνται οι κρατήσεις ενόψει Πάσχα; Χειμερινός ή καλοκαιρινός προορισμός η Καβάλα;

Οι κρατήσεις ενόψει του Πάσχα είναι σε υψηλά επίπεδα. Η τουριστική σαιζόν φαίνεται ότι ξεκινά νωρίτερα από πέρυσι και με καλύτερες προοπτικές. Η Καβάλα έχει τη φήμη καλοκαιρινού προορισμού, μια πανέμορφη πόλη με εξαιρετικές παραλίες και πλούτο προσφερόμενων υπηρεσιών για τους επισκέπτες της. Διαθέτει εκτός από ωραίες ακτές, φυσικό περιβάλλον ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, σημαντικά μνημεία και μουσεία, προσφέρει μεγάλη σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων, καθώς και αυθεντική και προσιτή γαστρονομία. Τον χειμώνα η Καβάλα μπορεί να προσφέρει πλούτο εμπειριών, διαθέτοντας μεγάλο φυσικό και πολιτιστικό απόθεμα, που όμως παραμένει ακόμα σχετικά αναξιοποίητο.

Που στηρίζεται ο τουρισμός της περιοχής; Σε ξένους ή Έλληνες τουρίστες;

Πριν περίπου μια δεκαετία η Καβάλα στηρίζονταν κατά 70% στον εγχώριο τουρισμό. Τα χρόνια της κρίσης η ζήτηση από την Ελλάδα κατέρρευσε, ενώ αντίθετα αυξήθηκε θεαματικά το ρεύμα του οδικού τουρισμού από τις γειτονικές βαλκανικές χώρες, παράλληλα διατηρήθηκε η κίνηση από τις χώρες τις κεντρικής και βόρειας Ευρώπης, με αποτέλεσμα η αναλογία ξένων προς Ελλήνων τουριστών να αντιστραφεί.

Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε κατά την καλοκαιρινή κυρίως σαιζόν την πλειονότητα των τουριστών από το εξωτερικό, ενώ τους χειμερινούς μήνες η κίνηση βασίζεται στους Έλληνες που ταξιδεύουν για επαγγελματικούς λόγους ή για λόγους αναψυχής.

Είστε αισιόδοξος για την καλοκαιρινή σεζόν;

Τα μηνύματα για την φετινή σαιζόν είναι αισιόδοξα. Εάν διατηρηθεί το καλό για την Ελλάδα «κλίμα» και η σημερινή ροή κρατήσεων, το 2023 θα είναι μια από τις καλύτερες χρονιές για την περιοχή μας.

Πρόσφατα εντάχθηκε ο ΕΟΤ στη Σύμπραξη Σύμπραξη Τουρισμού Καβάλας – Θάσου. Πώς αυτό θα συμβάλλει στην ανάδειξη και προώθηση της τουριστικής ταυτότητας των δύο προορισμών; Τι σημαίνει για τον τουρισμό της Καβάλας;

Η σύμπραξη τουρισμού Καβάλας – Θάσου είναι μια πρωτοποριακή για τα ελληνικά δεδομένα συνεργασία των φορέων δύο γειτονικών περιοχών που μοιράζονται κοινό φυσικό, πολιτισμικό πλούτο και υποδομές. Οι φορείς μας οι τοπικές Ενώσεις Ξενοδόχων, το Επιμελητήριο σε συνεργασία με τη Fraport και την Marketing Greece, έχουν υλοποιήσει για τρίτη συνεχόμενη φορά δράσεις προβολής και ανάδειξης. Την επιτυχημένη αυτή πορεία ήρθε να πλαισιώσει ο ΕΟΤ και οι Δήμοι της περιοχής μας τους οποίους και καλωσορίζουμε. Η πρωτοπορία δεν θα έχει μόνο γεωγραφικά χαρακτηριστικά αλλά θα είναι και μια πρώτη σύμπραξη ιδιωτικών και δημοσίων φορέων για την περιοχή μας που ελπίζουμε να πετύχει.