του Χάρη Ντιγριντάκη
Σε βραχίονα ανάπτυξης του τουρισμού Υγείας στην Ελλάδα θέλει να μετατρέψει το θεσμό των Ιαματικών Πηγών το ΤΑΙΠΕΔ και η πολιτεία. Μετά από πολλά έτη αμφίσημων ενεργειών που στόχευαν στην ανέλιξη του θεσμού των πηγών θερμαλισμού, όπως όλα δείχνουν, το ιαματικό νερό «μπαίνει στο αυλάκι».

Την ίδια ώρα Γάλλοι και Γερμανοί επενδυτές του κλάδου των ιαματικών spa ερίζουν για την επενδυτική είσοδο του στην Ελλάδα ενώ όπως όλα δείχνουν έχουν διενεργηθεί ραντεβού τόσο στο υπουργείο Οικονομίας όσο και στο ΤΑΙΠΕΔ.

Προς τούτο σύμφωνα με πληροφορίες του ΕΤ της Κυριακής το Ταμείο δρομολογεί την σε βραχύ χρονικό διάστημα διενέργεια δυο διαγωνισμών αξιοποίησης 4 Ιαματικών Πηγών.

Οι πρώτες 3 των Θερμοπυλών, του Κάμπινγκ Κονιαβίτη στα Καμένα Βούρλα και των Καμένων Βούρλων θα «βγουν» προς αξιοποίηση ως Cluster με την επωνυμία Fthiotida’s Thermal Springs, ενώ ως ενιαίο project προς αξιοποίηση βγαίνουν οι Ιαματικές Πηγές Κύθνου (Άγιοι Ανάργυροι & Κακάβος) με τις σχετικές εγκαταστάσεις.

Σημειώνεται ότι όλες οι παραπάνω αναφερόμενες πηγές έχουν ήδη πιστοποιηθεί-αδειοδοτηθεί από το υπουργείο Τουρισμού.

Η σχετική πρόσκληση ενδιαφέροντος για το Cluster της Φθιώτιδας πρόκειται άμεσα να ανακοινωθεί με καταληκτική ημερομηνία την 1η Ιουνίου του 2018, ενώ σύμφωνα με τον οδικό χάρτη ενεργειών του Ταμείου, η 1η Σεπτεμβρίου τοποθετείται -προς ώρας- ως η ημερομηνία κατάθεσης των δεσμευτικών προσφορών των δυνητικών επενδυτών.

Για την Κύθνο η εγγύτητα της διαδικασίας του διαγωνισμού είναι υψηλή αφού η κατάθεση δεσμευτικών προσφορών προγραμματίζεται για την 1η Απριλίου 2018, αφού έχει προχωρήσει ήδη το prorject.

Εντός του 2018 και σε επόμενη φάση εκτιμάται ότι θα ανακοινωθεί η πρόσκληση ενδιαφέροντος για τις Δημόσιες Ιαματικές Πηγές Αιδηψού, Υπάτης και Πλατυστόμου, χρονικό διάστημα που θα εξαρτηθεί από την τελεσφόρηση των σχετικών αδειοδοτήσεων από το υπουργείο.

Υπογραμμίζεται ότι παρακαταθήκη για να προχωρήσουν οι σχετικοί διαγωνισμοί, αποτελεί η πρόσφατη τροπολογία του υπουργείο Τουρισμού που εμπεριέχει τις τεχνικές προδιαγραφές για τις μονάδες Ιαματικής Θεραπείας και τα Κέντρα Ιαματικού Τουρισμού.

Ειδικότερα μαζί με τα Κέντρα Υδροθεραπείας των Ιαματικών Πηγών Κύθνου που χρονολογούνται από την περίοδο του Όθωνα θα παραχωρηθεί προς πολυετή αξιοποίηση και το 46 δωματίων Ξενία.

Η κατασκευή του κέντρου υδροθεραπείας Κύθνου έγινε μεταξύ 1836-1845 και σχεδιάστηκε από τον βασιλικό αρχιτέκτονα, Christian Hansen.

Το σχέδιο ανάπτυξης εμπεριέχει τη δημιουργία μετασκευή ενός Boutique υψηλής ποιότητας ξενοδοχείου με εγκαταστάσεις αναψυχής με έμφαση στον ευεξίας / τουρισμό υγείας και συντελεστή δόμησης 0,8 σε εκτάσιμη περιοχή: 5.760 τ.μ.

Στην Ιαματική Πηγή Καμένων Βούρλων η επιτρεπόμενη περιοχή για κτίσιμο ανέρχεται σε 33,513 τ.μ. και το ποσοστό κάλυψης αγγίζει το 30%. Προβλέπεται η ανέγερση ξενοδοχείου με spa 5 αστέρων.

Στην Ιαματική Πηγή στο Κάμπινγκ Κονιαβίτη, σύμφωνα με το πρώτο σενάριο που έχει σχεδιάσει το Ταμείο παραχωρείται έκταση 52.000 τ.μ., με συντελεστής δόμησης: 0,10 και ποσοστό κάλυψης: 20%.

Στα υφιστάμενα κτίρια καταγράφεται εγκαταλελειμμένο Camping και υποστηρικτικές εγκαταστάσεις
Το πρώτο πλάνο ανάπτυξης εμπεριέχει την ανέγερση ξενοδοχείου resort 5 αστέρων δυναμικότητας 200 δωματίων (29.000 τ.μ.) με την κατασκευή πολυτελών βιλών προς πώληση καθώς και μαρίνα (εγκαταστάσεις Μαρίνας Ζώνη 40 στρεμμάτων με έκταση 4.000 τ.μ).

Το δεύτερο σενάριο εμπεριέχει την κατασκευή γηπέδου γκολφ 9 οπών 300 στρ. με 5 αστέρων ξενοδοχείο (δυναμικότητας 165 κρεβατιών έως 12.000 τ.μ.) με επώνυμες βίλες προς πώληση (Κατασκευασμένες βίλες προς πώληση 7.000 – 8.000 τ.μ.) και τη δημιουργία μαρίνας με τις ίδιες προδιαγραφές όπως το πρώτο σενάριο.

Το Σχέδιο Ανάπτυξης της Ιαματικής Πηγής Θερμοπυλών προβλέπει το συνδυασμό της δημιουργίας α) ενός ιστορικού θεματικού πάρκου (ιστορικό), που υποστηρίζεται από εστιατόρια και ένα ξενοδοχείο 3 * με ένα Υδάτινο Πάρκο.

Θα παραχωρηθούν τα ξενοδοχεία Αίγλη 1.400 τ. μ.,και το ξενοδοχείο Ασκληπιός 1800 τ.μ.ο χώρος του SPA (που θα κατεδαφιστεί και θα ανεγερθεί νέο ) 450 m2 Η συνολική επιτρεπόμενη έκταση ανέρχεται σε 16.600 τ.μ. με συντελεστής δόμησης: 0,1.

Όπως σημειώθηκε παραπάνω σε δεύτερη φάση θα παραχωρηθούν :

α) Η Ιαματική Πηγή Αιδηψού σε οικόπεδο 22.115 τ.μ. με πλάνο αξιοποίησης την δημιουργία project Υγειονομικού Τουρισμού σε συνδυασμό με αναψυχή,

β) η Ιαματική Πηγή Πλατύστομου σε οικόπεδο 785.398 τ.μ. με αναπτυξιακή κατεύθυνση τη ίδρυση κέντρου τουρισμού-αναψυχής, Spa και αθλητικής εκπαίδευσης και

γ) η ιαματική πηγή Υπάτης σε οικόπεδο 700.722 τ.μ. με σχέδιο ανάπτυξης τους τομείς
Τουρισμός-Αναψυχή, και την ύπαρξη κτιρίων υγειονομικής περίθαλψης.

Υπογραμμίζεται ότι στην πρόσφατη ημερίδα “Investors’ Workshop: Development οf Thermal Springs in Greece” που διοργάνωσε το Enterprise Greece σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης και με την αρωγή της Γερμανικής Πρεσβείας στην Αθήνα, ο Εκτελεστικός Πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ κ. Άρης Ξενόφως επισήμανε ότι η παγκόσμια βιομηχανία σπα και ιαματικών πηγών το 2015 ξεπέρασε σε αξία τα 51 δισ. δολάρια, ενώ συνολικά ο τουρισμός ευεξίας παράγει έσοδα πλέον των 563 δισ. δολάρια σε ετήσια βάση.

Οι τουρίστες αυτής της κατηγορίας δαπανούν 61% περισσότερα χρήματα.

Ο επικεφαλής του Ταμείου υπογράμμισε ότι η χρονική συγκυρία και η ωρίμανση των περιουσιακών στοιχείων αυτής της κατηγορίας επιτρέπει τη χάραξη μιας στρατηγικής ανάπτυξης των υποδομών ιαματικού τουρισμού, μέσω της προσέλκυσης επενδύσεων, η οποία θα είναι προς όφελος όλων και κυρίως τον τοπικών κοινωνιών, προστατεύοντας και αναβαθμίζοντας παράλληλα και το περιβάλλον.
Δίνοντας το στίγμα της νέας στρατηγικής του Ταμείου, ο κ. Ξενόφος τόνισε ότι η πώληση ενός περιουσιακού στοιχείου δεν είναι αυτοσκοπός.

«Οι επενδύσεις που θα γίνουν και τα νέα κεφάλαια που θα φέρει μαζί του ένας επενδυτής, ένας παραχωρησιούχος συνιστούν για μας κυρίαρχο στοιχείο επιλογής», ανέφερε σχετικά.