Σύνταξη: tourismtoday.gr

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόσθεσε την ιρακινή αεροπορική εταιρεία Fly Baghdad στον κατάλογο των αερομεταφορέων που έχουν απαγορευτεί στη ζώνη της ΕΕ, μετά από σύσταση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας Αεροπορίας (EASA).

Η Fly Baghdad, που εδρεύει στην ιρακινή πρωτεύουσα, δεν έχει πραγματοποιήσει πτήσεις προς την ΕΕ τους τελευταίους μήνες, εκτός από ορισμένες προς Τουρκία, η οποία είναι μια κοντινή χώρα της ΕΕ.

Όπως δήλωσε η Επίτροπος Μεταφορών Adina Valean “αυτή η απόφαση βασίζεται σε σοβαρές ανησυχίες για την ασφάλεια που εντοπίστηκαν από τον EASA και αντανακλά την ισχυρή δέσμευση μας για την ασφάλεια των επιβατών στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο.

Ελπίζουμε ότι η Fly Baghdad θα συνεχίσει το έργο και με αποφασιστικότητα θα επιλύσει τα ζητήματα ασφαλείας που εντοπίστηκαν με γρήγορο και βιώσιμο τρόπο”.

Η Fly Baghdad είναι μία από τις 129 αεροπορικές εταιρείες στις οποίες απαγορεύεται η διέλευση από τον εναέριο χώρο των χωρών της ΕΕ.
Αναλυτικά, 101 που είναι πιστοποιημένες σε 15 πολιτείες παγκοσμίως απαγορεύτηκαν λόγω ανεπαρκούς εποπτείας ασφάλειας από τις αεροπορικές αρχές αυτών των κρατών.

Οι άλλες 22 αεροπορικές εταιρείες που έχουν πιστοποιηθεί στη Ρωσία είναι επίσης απαγορευμένες, ενώ έξι αεροπορικές εταιρείες δεν επιτρέπεται επίσης να πετούν στον ουρανό της ΕΕ, και συγκεκριμένα:

  • Air Zimbabwe (Ζιμπάμπουε)
  • Avior Airlines (Βενεζουέλα)
  • Blue Wings Airlines (Σουρινάμ)
  • Iran Aseman Airlines (Ιράν)
  • Fly Baghdad (Ιράκ)
  • Iraqi Airways (Ιράκ)

Δύο άλλες εταιρείες η Iran Air (Ιράν) και η Air Koryo (Βόρεια Κορέα), υπόκεινται σε λειτουργικούς περιορισμούς και μπορούν να πετούν προς την ΕΕ μόνο με συγκεκριμένους τύπους αεροσκαφών.

Η νέα ενημέρωση του καταλόγου της ΕΕ βασίζεται στην ομόφωνη γνώμη εμπειρογνωμόνων αεροπορικής ασφάλειας των κρατών μελών, οι οποίοι συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες.