Απαγόρευση του καπνίσματος εντός των αυτοκινήτων, αν υπάρχουν παιδιά ή έφηβοι ηλικίας κάτω των 18 ετών (εξαιρουμένων των ταξί) επέβαλε από την 1η Μαϊου η Αυστρία.

Σε περίπτωση παραβίασης, ορίζεται χρηματική ποινή μέχρι 100 ευρώ ενώ σε περίπτωση συνεχιζόμενων παραβιάσεων, η ποινή μπορεί να φτάσει μέχρι και 1.000 ευρώ. Σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, τέτοιες απαγορεύσεις για το κάπνισμα στα αυτοκίνητα υπάρχουν ήδη.

Ιταλία

Στην Ιταλία, η απαγόρευση του καπνίσματος ισχύει σε αυτοκίνητα με έγκυες ή ανήλικους. Το ύψος του προστίμου εξαρτάται από την ηλικία του παιδιού. Μεταξύ 500 και 5.000 ευρώ εάν τα παιδιά είναι κάτω των 12 ετών ή βρίσκονται έγκυες γυναίκες. Όταν τα παιδιά είναι μεταξύ 12 και 17 ετών, η ποινή είναι μεταξύ 250 και 2.500 ευρώ.

Ελλάδα

Στην Ελλάδα, η απαγόρευση ισχύει όταν υπάρχουν παιδιά κάτω των 12 ετών. Το καθεστώς εφαρμόζεται σε ιδιωτικά αυτοκίνητα, ταξί και λεωφορεία.

Εάν παραβλεφθεί, μπορεί να δοθεί πρόστιμο έως 1.500 ευρώ. Οι κυρώσεις για τις δημόσιες συγκοινωνίες είναι ιδιαίτερα υψηλές.

Το κάπνισμα σε ένα ταξί ή λεωφορείο όταν τα παιδιά βρίσκονται στο πλοίο μπορεί να οδηγήσει σε πρόστιμο έως 3.000 ευρώ και σε απαγόρευση ενός μηνός οδήγησης.

Κύπρος

Στην Κύπρο, η απαγόρευση του καπνίσματος στα αυτοκίνητα ισχύει όταν ταξιδεύουν άτομα ηλικίας κάτω των 16 ετών.

Σε περίπτωση παραβίασης, δίνονται κυρώσεις ύψους μέχρι και 85 ευρώ.

Αγγλία

Στην Αγγλία και την Ουαλία, το κάπνισμα απαγορεύεται αν υπάρχουν άτομα κάτω από την ηλικία των 18 ετών στο όχημα.

Οι παραβιάσεις τιμωρούνται με πρόστιμο 50 λιβρών, το οποίο είναι περίπου 56 ευρώ. Στη Σκωτία, ούτε οι οδηγοί ούτε οι επιβάτες μπορούν να καπνίζουν στο αυτοκίνητο όταν υπάρχουν άτομα κάτω των 18 ετών, ανεξάρτητα από το αν τα παράθυρα ή η ηλιοροφή είναι ανοιχτά.

Οποιεσδήποτε παραβιάσεις οδηγούν σε πρόστιμο 100 λιρών (114 ευρώ).

Ιρλανδία

Οι παραβιάσεις στην Ιρλανδία συνεπάγονται πρόστιμο 100 ευρώ. Ωστόσο, αν ο οδηγός αγνοήσει οποιαδήποτε εντολή της αστυνομίας, η ποινή μπορεί να αυξηθεί μέχρι τα 1.000 ευρώ.

Γαλλία
Στη Γαλλία, το κάπνισμα απαγορεύεται στο τιμόνι με την παρουσία παιδιών ηλικίας κάτω των 18 ετών. Όποιος καπνίζει παρά το γεγονός αυτό, χρεώνεται με 68 ευρώ.