Η Ρουμανία βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη μέση της χειρότερης κρίσης υγείας από τότε που ξεκίνησε η παγκόσμια πανδημία COVID-19.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρουμανίας στο Υπουργείο Εσωτερικών, ο οποίος ηγείται του Τμήματος Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης (DSU), Ράεντ Αραφάτ , ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση της χώρας επαναφέρει τη νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας και την εντολή μάσκας σε όλους τους δημόσιους χώρους.

«Από τις 22:00 έως τις 5:00 π.μ., η μετακίνηση των πολιτών θα απαγορεύεται σε όλη τη χώρα», δήλωσε ο επικεφαλής του DSU σε συνέντευξη Τύπου, διευκρινίζοντας εξαιρέσεις στον περιορισμό για όσους εμβολιάστηκαν ή έχουν αναρρώσει πρόσφατα από τον COVID-19.

Από σήμερα, η χρήση προστατευτικών μασκών προσώπου είναι υποχρεωτική στη Ρουμανία, τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς δημόσιους χώρους, καθώς και στους χώρους εργασίας και στα μέσα μαζικής μεταφοράς, δήλωσε ο Αραφάτ.

Η πρόσβαση σε όλα τα δημόσια κτίρια καθώς και σε όλες τις δημόσιες δραστηριότητες και εκδηλώσεις θα επιτρέπεται μόνο σε άτομα με «πράσινο πιστοποιητικό».

Τα νέα μέτρα ελέγχου που τέθηκαν από τις αρχές θα τεθούν σε ισχύ την Δευτέρα για διάστημα 30 ημερών, δήλωσε ο Αραφάτ.

Η κατάσταση της πανδημίας στη Ρουμανία επιδεινώθηκε ραγδαία από τα τέλη Σεπτεμβρίου, η ανεπαρκής κάλυψη εμβολίων μόλις 30% και η μη συμμόρφωση με τα μέτρα προστασίας πιστεύεται ότι είναι οι κύριες αιτίες για την αύξηση.

Αυτή την εβδομάδα, η χώρα της ανατολικής Ευρώπης κατέγραψε καθημερινά ρεκόρ νέων κρουσμάτων COVID-19 18.863 και 574 θανάτους.