Νέα απαγόρευση φορητών υπολογιστών και άλλων ηλεκτρονικών συσκευών που παραδίνονται στο check in και μεταφέρονται στα αμπάρια του αεροσκάφους,  προωθεί λόγω έκρηξης η Ομοσπονδιακή Διοίκηση Αεροπορίας (FAA) των ΗΠΑ.

Κίνηση που αναμένεται να ισχύσει σε όλα τα αεροδρόμια, αφού την στηρίζουν ήδη η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασφάλειας, η Airbus, η Διεθνής Ομοσπονδία Αερομεταφορέων και το Διεθνές Συμβούλιο Συντονισμού Αεροδιαστημικών Βιομηχανιών.

Η FAA διαπίστωσε μετά από πρόσφατες δοκιμές της ότι η μπαταρία ιόντων λιθίου, όπως των φορητών υπολογιστών, μπορεί να υπερθερμανθεί και να εκραγεί όταν βρίσκεται κοντά σε βερνίκι νυχιών, σαμπουάν αεροζόλ ή απολυμαντικό χεριών.

Οπως αναφέρει η έκρηξη θα απενεργοποιήσει το σύστημα πυρασφάλειας του αεροπλάνου και θα οδηγήσει σε “απώλεια του αεροσκάφους”.

Η FAA έχει καταθέσει ήδη τα αποτελέσματα αυτών των δοκιμών με έγγραφο της στον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) των Ηνωμένων Εθνών προκειμένου να υπάρξει διεθνής απαγόρευση των ηλεκτρονικών συσκευών στις αποσκευές χωρίς ειδική έγκριση από αεροπορική εταιρεία.

Ο ICAO αναμένεται να εξετάσει το θέμα σε 15 μέρες.

Η διαπίστωση της FAA , έρχεται λίγους μήνες μετά την απόφαση της Αμερικανικής υπηρεσίας ασφάλειας μεταφορών (TSA) να άρει την απαγόρευση για τους επιβάτες που μεταφέρουν ηλεκτρονικά μέσα στην καμπίνα του αεροσκάφους.

Η απαγόρευση αυτή περιόριζε τους επιβάτες σε εννέα αερομεταφορείς τις Egyptair, Emirates Airline, Etihad Airways, Kuwait Airways, Qatar Airways, Royal Air Maroc, Royal Jordanian Airlines, Saudi Arabian Airlines και Turkish Airlines.

Η απαγόρευση αυτή άρθηκε αφού τα διεθνή αεροδρόμια άρχισαν να συμμορφώνονται με τα αυξημένα πρότυπα ασφαλείας.