Πίεση στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και στους παρόχους υπηρεσιών αεροναυτιλίας (ANSPs) για τις καθυστερήσεις και τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, ασκεί η Διεθνής Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών (ΙATA).

“Απαράδεκτη η κατάσταση”

“Η πολυάσχολη καλοκαιρινή περίοδος ταξιδιού στην Ευρώπη έχει αρχίσει. Ταξιδιώτες και αεροπορικές εταιρείες θα πρέπει να μπορούν να φτάσουν στον προορισμό τους εγκαίρως, επισημαίνει ο Rafael Schvartzman, περιφερειακός αντιπρόεδρος της IATA για την Ευρώπη.
Η τρέχουσα κατάσταση είναι απλώς απαράδεκτη.
Οι αεροπορικές εταιρείες κάνουν βήματα για να μειώσουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις τους, αλλά στην Ευρώπη αναγκάζονται να παράγουν περιττές εκπομπές κάθε μέρα”.

Το 20% των πτήσεων σε Ευρώπη καθυστέρησαν τον Ιούνιο

Σύμφωνα με τον Eurocontrol, τον Ιούνιο, περισσότερες από 210.000 πτήσεις, το 20% του συνόλου, καθυστέρησαν.

  • Ο μέσος χρόνος καθυστέρησης ήταν 17 λεπτά.
  • Η συντριπτική πλειονότητα των καθυστερήσεων οφείλεται στην έλλειψη ικανότητας ελέγχου της εναέριας κυκλοφορίας. Γι’ αυτό ευθύνεται η ανεπαρκής στελέχωση, στον ανελαστικό προγραμματισμό και η αδυναμία αντίδρασης σε αναταραχές.

Η ΙΑΤΑ πιέζει για μέτρα Κομισιόν, κυβερνήσεις, ANSP

Η IATA καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και τους ANSP να:

  • Μεταρρυθμίσουν τις παρωχημένες πρακτικές εργασίας έτσι ώστε το προσωπικό να μπορεί να εγκατασταθεί όπου απαιτείται. Να προσληφθεί επιπλέον προσωπικό όπως απαιτείται για να καλυφθούν τυχόν κενά.
  • Εκσυγχρονίσουν της υποδομής ATM και εφαρμογή του νέου προγράμματος Αρχιτεκτονικής του εναέριου χώρου.
  • Συνεχιστεί η ανάπτυξη της Έρευνας ATM του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Ουρανού (SESAR) στην οποία έχουν επενδύσει οι αεροπορικές εταιρείες.
  • Ενδυναμώσουν τον Ευρωπαίο Διαχειριστή Δικτύου. Να σχεδιάσει και να ρυθμίσει το δίκτυο ώστε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των αεροπορικών ταξιδιωτών
  • Επιβληθούν κυρώσεις στους παρόχους υπηρεσιών αεροναυτιλίας που δεν επιτυγχάνουν τους συμφωνημένους στόχους δυναμικότητας στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού συστήματος επιδόσεων και χρέωσης.