Απεβίωσε ο Ακαδημαϊκός Γεώργιος Δερτιλής τη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2023.

Ο εκλιπών γεννήθηκε στην Αθήνα το 1939. Σπούδασε Δημόσιο Δίκαιο και Οικονομικές Επιστήμες στην Αθήνα και Πολιτική Θεωρία και Ιστορία των Θεσμών στην Αγγλία, διετέλεσε πρώτα υφηγητής και από το 1983 έως το 2002 Καθηγητής στην Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ παράλληλα δίδαξε ως Επισκέπτης Καθηγητής σε επιφανή επιστημονικά ιδρύματα του εξωτερικού (Harvard, Οξφόρδη, Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο κ.α), επανειλημμένως δε στην Ecole des Hautes ‘Etudes en Sciences Sociales, όπου το 2001 εξελέγη Τακτικός Καθηγητής.

Η Ακαδημία Αθηνών, κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας της 3ης Νοεμβρίου 2022, εξέλεξε τον Καθηγητή Γεώργιο Δερτιλή ως Τακτικό Μέλος της, στην προκηρυχθείσα έδρα με τίτλο «Νεοελληνική Ιστορία (από τη σύσταση του ελληνικού κράτους ως τη σύγχρονη εποχή)» στην Τάξη των Γραμμάτων και Καλών Τεχνών.

Ο Γεώργιος Δερτιλής υπήρξε Τακτικό Μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας και έχει διατελέσει μέλος πολλών επιστημονικών συμβουλίων στην Ελλάδα και την Γαλλία, η οποία για την προσφορά του τον τίμησε με το παράσημο του Φοίνικος (Palmes Académiques).

Η συμβολή του Γεώργιου Δερτιλή στα ανωτέρω συμβούλια για την ανάπτυξη της ιστορικής επιστήμης στην Ελλάδα συνίσταται κυρίως στο ότι συνέβαλε αποφασιστικά στην διοργάνωση φιλόδοξων ερευνητικών προγραμμάτων για την συγκέντρωση και ταξινόμηση αρχειακού υλικού μεγάλων οργανισμών, όπως της Εθνικής Τραπέζης, της Εμπορικής Τραπέζης και του Πανεπιστημίου Αθηνών, ώστε αυτό να καταστεί προσιτό σε όλους τους ερευνητές, παρέχοντας έτσι την πρώτη ύλη για την εκπόνηση δεκάδων μονογραφιών από νεότερους επιστήμονες.

Η εργογραφία του Γεώργιου Δερτιλή περιλαμβάνει 15 βιβλία και 85 άλλα δημοσιεύματα, καθώς και τη δίτομη, άνω των 1350 σελίδων Ιστορία του Ελληνικού Κράτους (1830-1920), που κυκλοφόρησε το 2004.

Τα μέλη, οι ερευνητές και οι υπάλληλοι της Ακαδημίας Αθηνών εκφράζουμε τα ειλικρινή συλλυπητήριά μας προς την οικογένεια και τους οικείους του.

Η Ακαδημία Αθηνών αποφάσισε να αναρτηθεί μεσίστιος η σημαία του Μεγάρου της επί τρεις ημέρες από την εκδημία του εκλιπόντος, να κατατεθεί στέφανος δάφνης επί της σορού του εκλιπόντος, να εκφωνήσει επικήδειο λόγο η ακαδημαϊκός Χρύσα Μαλτέζου, να εκφραστούν τα συλλυπητήρια στους οικείους του και να δημοσιευθεί το ψήφισμα στον ημερήσιο Τύπο.