Σύνταξη: tourismtoday.gr

Απειλή για τη βιωσιμότητα των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων στην Ευρώπη αποτελεί η ενεργειακή κρίση, με την Ευρωπαϊκή Ενωση Ξενοδοχείων, Εστιατορίων και Καφέ – HOTREC, να καλεί το Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης να λάβει μέτρα σχετικά με τη μείωση των τιμών στην ενέργεια.

Εκτίναξη τιμών

Σύμφωνα με τη HOTREC, ο ξενοδοχειακός κλάδος, ο οποίος ανακάμπτει σταδιακά από τις επιπτώσεις της πανδημικής κρίσης, τον τελευταίο καιρό αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις, μεταξύ των οποίων, ανατιμήσεις στα τρόφιμα, έλλειψη εργατικού δυναμικού, υψηλό πληθωρισμό και αυξημένο ενεργειακό κόστος, με αρκετές επιχειρήσεις να κάνουν πλέον λόγο για αυξήσεις στην τιμή της ενέργειας μεταξύ 200%-600%.

Σύμφωνα με τη HOTREC, ορισμένα ξενοδοχεία έχουν ήδη αναγκαστεί να βάλουν «λουκέτο», ενώ άλλα προσπαθούν να βρουν τρόπους να επιβιώσουν, με δεδομένο ότι ο τομέας της φιλοξενίας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ενέργεια προκειμένου να παρέχει στους επισκέπτες τις προβλεπόμενες υπηρεσίες.

Η HOTREC τάσσεται υπέρ της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών ενέργειας, καθώς, όπως αναφέρει, «η κατάσταση είναι εξαιρετικά σοβαρή. Οι τιμές της ενέργειας πρέπει να μειωθούν και οι εταιρείες πρέπει να εξασφαλίσουν την πρόσβασή τους στην ενέργεια προκειμένου να καταφέρουν να επιβιώσουν».

Η συμβολή

Οπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η HOTREC, ο τομέας της φιλοξενίας συμβάλλει σημαντικά στην οικονομία της Ε.Ε., αντιπροσωπεύοντας 2 εκατ. εταιρείες, εκ των οποίων το 90% είναι πολύ μικρές επιχειρήσεις, και απασχολώντας 12 εκατ. άτομα.