Ο Grant Shapps ανακοίνωσε σήμερα ότι, από τις 19 Ιουλίου, οι Βρετανοί τουρίστες που έχουν κάνει και τις δυο δόσεις του εμβολίου θα μπορούν να επισκεφθούν χώρες της “amber list” -ανάμεσα τους και η Ελλάδα- χωρίς να χρειαστεί να μπουν σε καραντίνα κατά την επιστροφή.

 

Ο Γραμματέας Μεταφορών επιβεβαίωσε ότι οι κανόνες αυτο-απομόνωσης δεν θα ισχύουν για τους πλήρως εμβολιασμένους από τη λεγόμενη “Ημέρα της Ελευθερίας” και μετά, σε μια προσπάθεια να δοθεί ώθηση στην πληγείσα ταξιδιωτική βιομηχανία.

 

Τα παιδιά εξαιρούνται επίσης, επιτρέποντας έτσι στις οικογένειες να ταξιδέψουν στο εξωτερικό.

 

Τα κρούσματα κορονοϊού στην Αγγλία έχουν τετραπλασιαστεί από τον Ιούνιο.

 

Ωστόσο, η απαίτηση να υποβληθούν σε τεστ δύο ημέρες μετά την επιστροφή τους θα παραμείνει σε ισχύ, με τους υπουργούς να υποστηρίζουν ότι παρέχει κρίσιμη γονιδιωματική αλληλουχία για τον εντοπισμό επικίνδυνων παραλλαγών.

 

Αυτό σημαίνει ότι τα ταξίδια χωρίς καραντίνα θα “ξεκλειδώσουν” για εκατομμύρια οικογένειες σε περισσότερες από 130 χώρες – συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Ταϊλάνδης και των περισσότερων ευρωπαϊκών χωρών μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Κανένας υπουργός δεν θα ήθελε να περιορίσει την ελευθερία

«Δεν υποτιμώ ούτε για ένα δευτερόλεπτο πόσο δύσκολοι ήταν οι τελευταίοι 16 μήνες για εκείνους που δεν μπόρεσαν να ταξιδέψουν για να δουν τις οικογένειές τους, για τον τουρισμό και για  τον τομέα της αεροπορίας. Κανένας υπουργός ή γραμματέας μεταφορών, δεν θα ήθελε να περιορίσει ποτέ την ελευθερία και να ζητήσει από τους ανθρώπους να μην ταξιδεύουν », είπε ο Shapps.

 

«Η προστασία της δημόσιας υγείας δικαίως υπήρξε και θα συνεχίσει να αποτελεί την πρωταρχική προτεραιότητά  της κυβέρνησης μας και γι ‘αυτό εισαγάγαμε μερικά από τα πιο σκληρά συνοριακά μέτρα στον κόσμο.

Αλλά είμαστε τώρα, χάρη στο λαμπρό πρόγραμμα εμβολιασμού μας, σε μια θέση όπου μπορούμε να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε πώς ζούμε με τον κορανοϊό, ενώ επιστρέφουμε στη ζωή με μια αίσθηση κανονικότητας» συμπλήρωσε ο Βρετανός Γραμματέας Μεταφορών.

 

Στη συνεδρίαση της  Βουλής των Κοινοτήτων, ο Shapps πρόσθεσε, ότι η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ήθελε να συνεργαστεί με τις αποκεντρωμένες διοικήσεις “για να διασφαλίσει ότι θα επιτύχουν τους κοινούς στόχους για ασφαλή, βιώσιμη και ισχυρή επιστροφή στα διεθνή ταξίδια”.

Αυξήθηκαν οι κρατήσεις

 

Η British Airways δήλωσε ότι οι αναζητήσεις για διακοπές σε πορτοκαλί χώρες χθες, αυξήθηκαν κατά 45% σε σύγκριση με την ίδια ημέρα την προηγούμενη εβδομάδα.

 

Ο Martin Nolan, του ιστότοπου κρατήσεων Skyscanner, δήλωσε: “Είναι σαφές ότι οι άνθρωποι ανυπομονούν να ταξιδέψουν ξανά… όπως αποδεικνύεται από την άμεση αύξηση των αναζητήσεων και των κρατήσεων”.

 

Ο Paul Charles, Διευθύνων Σύμβουλος της The PC Agency, ταξιδιωτικός σύμβουλος, δήλωσε ότι οι εταιρείες αγωνίζονται για να φέρουν το προσωπικό πίσω για να χειριστούν την αναμενόμενη αύξηση των κρατήσεων. Νομίζω ότι θα δούμε πολλές κρατήσεις της τελευταίας στιγμής για ταξίδια σε σύντομο χρονικό διάστημα”, ανέφερε χαρακτηριστικά.