Οι ενδιάμεσες διακοπές σκι του Φεβρουαρίου στις γαλλικές Άλπεις φέρονται να κινδυνεύουν λόγω της απειλούμενης απεργίας των εργαζομένων στα λιφτ.

Ειδικότερα, δύο κύρια συνδικάτα που καλύπτουν τους ανελκυστήρες και τους εποχικούς εργαζομένους σχεδιάζουν «απεριόριστη» εργασιακή απεργία από τις 31 Ιανουαρίου ως μέρος ευρύτερων διαδηλώσεων κατά των μεταρρυθμίσεων του συνταξιοδοτικού συστήματος στη Γαλλία.

Οι κινητοποιήσεις στοχεύουν κατά τη διάρκεια της σχολικής μισής περιόδου με τη δυνατότητα να κλείνουν πολλά χιονοδρομικά κέντρα, ανέφεραν οι Times.

Το εξάμηνο στο Ηνωμένο Βασίλειο χωρίζεται σε δύο εβδομάδες, από τις 11 έως τις 25 Φεβρουαρίου, ενώ το αντίστοιχο γαλλικό διαρκεί για τέσσερις εβδομάδες από τις 4 Φεβρουαρίου.

Ο Έρικ Μπέκερ, επικεφαλής του κλάδου χειριστών ανελκυστήρων του συνδικάτου Force Ouvriere, φέρεται να είπε: «Αποφασίσαμε να καλέσουμε σε απεργία κατά τη διάρκεια των εορτών του Φεβρουαρίου επειδή τα αιτήματα εισακούονται περισσότερο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου».

Το άλλο κύριο συνδικάτο, η Confederation Generale du Travail, εξέδωσε επίσης μια αορίστου χρόνου ανακοίνωση πρόθεσης για απεργία.

Στοχεύει σε «ιδιαίτερα δυνατή δράση» κατά τη διάρκεια του παγκοσμίου κυπέλλου σκι στο Courchevel και το Meribel στις 16-20 Μαρτίου.

Αναμένονται στάσεις εργασίας σε όλα τα θέρετρα αντί να κλείσουν όλοι οι ανελκυστήρες ταυτόχρονα.

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι διαδήλωσαν σε διαμαρτυρία στις 12 Ιανουαρίου και οι δημόσιες συγκοινωνίες διαταράχθηκαν σοβαρά από τις απεργίες εκείνη την ημέρα στον πρώτο γύρο, όπως προειδοποίησαν τα συνδικάτα ότι θα ήταν μια μακροπρόθεσμη προσπάθεια να αποτραπεί η αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64.