Σύνταξη: tourismtoday.gr

Οι ταξιδιώτες στην Πορτογαλία ενδέχεται να αντιμετωπίσουν χάος και ακυρώσεις καθώς οι εργαζόμενοι σε δέκα από τα αεροδρόμια της χώρας απειλούν με απεργία.

Οι εργαζόμενοι στην πολιτική αεροπορία από δύο πορτογαλικά συνδικάτα ανακοίνωσαν ότι θα απεργήσουν από τις 19 έως τις 21 Αυγούστου.

Η απεργία θα χτυπήσει τα αεροδρόμια ένα από τα πιο πολυσύχναστα Σαββατοκύριακα του έτους, καθώς οι παραθεριστές συρρέουν στην Πορτογαλία για το καλοκαίρι.

Σε κοινή δήλωση, το Σωματείο Εργαζομένων Πολιτικής Αεροπορίας της Πορτογαλίας (SINTAC) και το Commercial Aviation Staff Union (SQAC) ζητούν αυξήσεις στους μισθούς των εργαζομένων.

«Μόνο κάνοντας απεργία θα μπορέσουμε να πετύχουμε αυτό που έλειπε στην εταιρεία εδώ και πολύ καιρό. Κοινωνική σταθερότητα, σεβασμό στα δικαιώματα των εργαζομένων και, βασικά, στους ανθρώπους», ανέφεραν τα συνδικάτα.

Ζήτησαν επίσης από τον χειριστή (ANA) και τη γαλλική ιδιοκτήτρια εταιρεία Vinci να δώσουν «επειγόντως» προτεραιότητα στην ασφάλεια των εργαζομένων.

Η απεργία θα επηρεάσει όλα τα αεροδρόμια που ελέγχονται από την ANA, τον μεγαλύτερο φορέα εκμετάλλευσης της χώρας.

Η ANA λειτουργεί δέκα αεροδρόμια στη χώρα, συμπεριλαμβανομένων της Λισαβόνας , του Πόρτο, του Φάρο, της Μαδέρα, της Πόντα Ντελγάδα, της Χόρτα, της Σάντα Μαρία, της Φλόρες και της Μπέχα.

Το αεροδρόμιο του Φάρο είναι η πύλη προς το Αλγκάρβε, ένα από τα πιο δημοφιλή μέρη διακοπών της Πορτογαλίας.

Τα αεροδρόμια είναι ήδη απασχολημένα, με τον αριθμό των επιβατών τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2022 να αυξάνεται κατά 500% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Οι διαπραγματεύσεις για την αποτροπή της απεργίας βρίσκονται σε εξέλιξη, ανέφερε σε ανακοίνωση της η ANA.

Τα συνδικάτα προέτρεψαν επίσης τον χειριστή να λάβει μέτρα για την ασφάλεια του προσωπικού προσλαμβάνοντας περισσότερους εργαζομένους.

Προειδοποιούν ότι η αύξηση του αριθμού των επιβατών στο αεροδρόμιο -σε συνδυασμό με τις ελλείψεις προσωπικού- θέτει το πλήρωμα καμπίνας και το προσωπικό εδάφους σε κίνδυνο κακοποίησης από απογοητευμένους επιβάτες.

Όπως υπογραμμίζουν «η ANA πρέπει να λάβει επείγοντα μέτρα για να καλύψει την έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού».