Με απεργία, εν μέσω της καλοκαιρινής σεζόν, προειδοποιούν περίπου 100 εργαζόμενοι στο αεροδρόμιο Μπέρμιγχαμ.

Οι εργαζόμενοι, προσωπικό ασφαλείας και τεχνικοί τερματικού σταθμού, σκοπεύουν να ξεκινήσουν απεργιακές κινητοποιήσεις από τις 18 Ιουλίου.

Κάτι τέτοιο αναμένεται να επηρεάσει σοβαρά την ασφάλεια του αεροδρομίου και τις λειτουργίες συντήρησης του τερματικού σταθμού, οδηγώντας σε καθυστερήσεις πτήσεων εταιριών όπως οι Tui Airways, EasyJet, Wizz Air, Ryanair, Lufthansa και Emirates, σύμφωνα με το σωματείο εργαζομένων Unite.

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν μεγαλύτερους μισθούς λόγω των περικοπών που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διετία της πανδημίας, όπως τονίζει το σωματείο.

Τα τρίτα τέταρτα όσων εμπλέκονται στις διεκδικήσεις είναι εργαζόμενοι στην ασφάλεια, οι οποίοι απασχολούνται σε απάνθρωπες βάρδιες με αμοιβή 11,50 λίρες την ώρα.

Οι εργαζόμενοι απειλούν ότι εάν δεν υπάρξει σημαντική αύξηση στις αμοιβές τους, τα ζητήματα απασχόλησης και διατήρησης εργαζομένων στο αεροδρόμιο θα χειροτερέψουν.

Το σωματείο ανακοίνωσε ότι η πλευρά της εργοδοσίας φέρει πλήρως την ευθύνη για τις καθυστερήσεις στις πτήσεις και την ταλαιπωρία των επιβατών.

Εκπρόσωπος του αεροδρομίου του Μπέρμιγχαμ δήλωσε:

“Παρατηρούμε ότι το συνδικάτο, που εκπροσωπεί μια μειοψηφία του εργατικού δυναμικού μας, απειλεί με απεργία από τις 18 Ιουλίου – παρά το γεγονός ότι η τρέχουσα προσφορά μας για αμοιβή είναι πολύ πάνω από τον τρέχοντα μέσο όρο του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η έκκληση του συνδικάτου για απεργία προκαλεί έκπληξη, καθώς παραβιάζει τους όρους της διαπραγματευτικής συμφωνίας, η οποία καθορίζει τα βήματα για την επίλυση τέτοιων διαφορών. Καλούμε το σωματείο να τηρήσει τους όρους της υφιστάμενης διαπραγματευτικής συμφωνίας.

Ωστόσο, εάν πραγματοποιηθεί απεργία, είμαστε βέβαιοι ότι ο αντίκτυπος θα είναι περιορισμένος και δεν αναμένουμε ακυρώσεις. Η συμβουλή μας προς τους πελάτες παραμένει να φτάσουν στο αεροδρόμιο σύμφωνα με τις οδηγίες της αεροπορικής τους εταιρείας”.