Σύνταξη: tourismtoday.gr

Η Ελλάδα είναι φέτος δημοφιλείς προορισμός για ταξιδιώτες από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Ωστόσο, απεργίες, ακυρώσεις και μειώσεις πτήσεων στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια -όπως Βρετανία, Γαλλία και Ολλανδία- απειλούν τον ελληνικό τουρισμό.

Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η Ένωση Αμερικανών Πιλότων (APA) -εκπροσωπεί 15.000 κυβερνήτες αεροσκαφών- ανακοίνωσε απεργία την πολυάσχολη περίοδο του καλοκαιριού, διεκδικώντας υψηλότερους μισθούς και καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια, οι καθυστερήσεις και οι ακυρώσεις κατά τη διάρκεια του Πάσχα έφτασαν στα επίπεδα για το 2022.

Οι αεροπορικές εταιρείες πονοκεφαλιάζουν για να ενώσουν τα κομμάτια του παζλ με το ποιες πτήσεις θα ακυρωθούν.

Έντονα προβλήματα υπάρχουν αυτό τον μήνα εμποδίζοντας Βρετανούς, Γάλλους και Ολλανδούς να απολαύσουν τις διακοπές τους τον Μάιο. Παράλληλα κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με βεβαιότητα τι θα συμβεί μεσούσης της καλοκαιρινής σεζόν.

Transavia και Ryanair ακυρώνουν πτήσεις από Ολλανδία

Ήδη η Transavia -που πετάει και σε Ελλάδα- θα ακυρώσει 42 πτήσεις από και προς τοποθεσίες στη Νότια Ευρώπη.

Οι πτήσεις είναι προγραμματισμένες να αναχωρήσουν από Τετάρτη έως Κυριακή. Οι ακυρώσεις αφορούν στα ολλανδικά αεροδρόμια Schiphol,  Eindhoven (Αϊντχόβεν) και το Rotterdam-The Hague.
Ήδη, την περασμένη εβδομάδα ακύρωσε πάνω από 20 πτήσεις της από την Ολλανδία σε ηλιόλουστους προορισμούς στην Ευρώπη από το αεροδρόμιο του Αϊντχόβεν.

Η αεροπορική εταιρεία ακύρωσε το 5% των πτήσεων της τον Απρίλιο και τον Μάιο, με τους επιβάτες να απαιτούν αποζημίωση για τις ακυρωμένες πτήσεις, ενώ περίπου 42.000 ταξιδιώτες είδαν τα ταξίδια τους να επανακρατούνται.

Όπως ανακοίνωσε ότι θα ακυρώσει περισσότερες πτήσεις από το πρόγραμμα λόγω προβλημάτων με τα αεροσκάφη, οι οποίες θα επηρεάσουν ταξιδιώτες, μεταξύ των οποίων και στην Αθήνα.

Η low cost αεροπορική εταιρεία είπε ότι δεν είναι ακόμη σε θέση να προβλέψει ποιες πτήσεις θα ακυρωθούν αυτόν και τον επόμενο μήνα Ιούνιο.

Η αεροπορική εταιρεία αντιμετωπίζει έλλειψη αεροσκαφών καθώς δύο από τα σκάφη της είναι εκτός λειτουργίας.
Άλλα τέσσερα έχουν σταματήσει για συντήρηση και τρία αεροσκάφη που μισθώθηκαν από την Blue Air δεν είναι έτοιμα να πετάξουν.

Από τις αρχές Απριλίου, η χαμηλού κόστους θυγατρική της KLM ακύρωσε δεκάδες προγραμματισμένες πτήσεις, επηρεάζοντας περίπου 8.000 επιβάτες.

Μετά την Transavia, η Ryanair ανακοίνωσε επίσης ότι ακυρώνει έξι πτήσεις της (σε Ισπανία και Γαλλία) τις τελευταίες δύο ημέρες από και προς το αεροδρόμιο του Αϊντχόβεν, απ’ όπου έχει δρομολόγια και σε Ελλάδα.

Απεργούν οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας σε Γαλλία

Προβλήματα υπάρχουν και στις πτήσεις από και προς την Γαλλία, όπου από την Κυριακή έως και σήμερα απεργούν οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας.

Οι κινητοποιήσεις θα επηρεάσουν τα αεροδρόμια Orly, Charles de Gaulle και Beauvais του Παρισιού καθώς και τη Μασσαλία, τη Λυών, την Τουλούζη, το Μπορντό, τη Νάντη και τη Νίκαια.

Ωστόσο, οι επιβάτες θα αντιμετωπίσουν προβλήματα ακόμη και αν η πτήση τους δεν απογειώνεται ή δεν προσγειώνεται στη Γαλλία, αφού πολλές αεροπορικές εταιρείες πετούν πάνω από τη Γαλλία στο ταξίδι τους προς άλλους προορισμούς.

Σύμφωνα με την Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας (DGAC) έχει ακυρωθεί το 33% των προγραμματισμένων πτήσεων στο αεροδρόμιο Orly και το 25% στο Charles de Gaulle και στο Beauvais.

Στην υπόλοιπη Γαλλία, ακυρώθηκε το 33% των πτήσεων στη Μασσαλία, τη Λυών, το Μπορντό, τη Νάντη και την Τουλούζη και το 25% στη Νίκαια.

Η Ryanair αναγκάστηκε να καθηλώσει 650 πτήσεις που επηρέασαν 118.000 επιβάτες λόγω της απεργίας που επηρέασε τις αεροπορικές εταιρείες που χρησιμοποιούν τον γαλλικό εναέριο χώρο, τον περασμένο μήνα.
Ο ιρλανδικός αερομεταφορέας ακύρωσε περισσότερες από 627.000 πτήσεις σε διάστημα τριών μηνών λόγω απεργιών από τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας στη Γαλλία.

Απεργίες του Χίθροου στο Ηνωμένο Βασίλειο

Τριγμοί στα ταξίδια από την Βρετανία και σε Ελλάδα θα παρουσιαστούν από τις νέες απεργίες που προχωρούν οι φρουροί ασφαλείας στο αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου.

Οι 8ήμερες κινητοποιήσεις έχουν προγραμματιστεί από τις 4 έως τις 10 Μαΐου και από τις 25 έως τις 26 Μαΐου ως μέρος της διαμάχης εργαζομένων με το αεροδρόμιο για τις αμοιβές.

Πέρα από τα αεροδρόμια, οι Βρετανοί ταξιδιώτες επηρεάζονται και από την απεργία των υπαλλήλων γραφείων διαβατηρίων η οποία λήγει στις 5 Μαΐου και έχει δημιουργήσει σημαντικές καθυστερήσεις.