Χιλιάδες πτήσεις στην Ευρώπη θα μπορούσαν να καθυστερήσουν ή να ακυρωθούν αυτό το καλοκαίρι καθώς οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας φέρεται να έχουν απειλήσει με απεργία.

Σύμφωνα με τους Times, οι ημερομηνίες του πρώτου κύματος αποχωρήσεων θα μπορούσαν να ανακοινωθούν τη Δευτέρα, αφού οι εργαζόμενοι στο Eurocontrol, που διαχειρίζεται τον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο, δήλωσαν ότι θα αποχωρήσουν καθώς οι συνομιλίες για τους μισθούς κατέρρευσαν.

Έως και 12.600 πτήσεις την ημέρα θα μπορούσαν να καθυστερήσουν ή να ακυρωθούν σε ολόκληρη την Ευρώπη, σύμφωνα με πηγή του κλάδου που επικαλείται η εφημερίδα.

Περίπου το 20 με 30% των πτήσεων θα «καθυστερούσαν τουλάχιστον» σε μια «πλήρη απεργία», είπε η πηγή στους Times.

Σε επιστολή της Union Syndicale Bruxelles (USB), η οποία εκπροσωπεί τους δημοσίους υπαλλήλους της ΕΕ, ανέφερε ότι δεν είχε άλλη επιλογή από το να προχωρήσει σε απεργίες.

Η επιστολή ανέφερε ότι η υπόθεσή τους ήταν «νόμιμη, ισχυρή και δίκαιη και προς το συμφέρον του οργανισμού, του διαχειριστή του δικτύου, των ενδιαφερομένων μας (επιχειρησιακά και κράτη μέλη), του ευρύτερου ιπτάμενου κοινού και εμάς ως πιστούς υπαλλήλους του οργανισμού».