Σύνταξη tourismtoday.gr

Οι μισές πτήσεις ακυρώθηκαν στα αεροδρόμια σε Γαλλία, καθώς οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας απεργούν από σήμερα 18 Δεκεμβρίου έως τις 6 το πρωί 19 Δεκεμβρίου, ενώ αναμένονται διακοπές και καθυστερήσεις για τους επιβάτες.

Η απεργία θα προκαλέσει καθυστερήσεις και σε πτήσεις από άλλες χώρες που χρησιμοποιούν τον γαλλικό εναέριο χώρο.

Η γαλλική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (DGAC) έχει ζητήσει από τους επιβάτες να αναβάλουν τα ταξίδια τους εάν είναι δυνατόν.
Συμβουλεύουν όποιον έχει κάνει κράτηση κατά τη διάρκεια της απεργίας να επικοινωνήσει με την αεροπορική του εταιρεία πριν ταξιδέψει στο αεροδρόμιο.

Ποια αεροδρόμια θα πληγούν στη Γαλλία

Στην απεργία θα συμμετέχουν εργαζόμενοι στον έλεγχο εναέριας κυκλοφορίας από τον πύργο CRNA Nord, ο οποίος διαχειρίζεται τον εναέριο χώρο στη βόρεια Γαλλία.

Τα αεροδρόμια Ορλί σε Παρίσι, σε Βρέστη, Λυόν, Λιλ, Ρουέν, Πουατιέ και Σεντ-Γιαν, θα πληγούν ιδιαίτερα.
Άλλα αεροδρόμια, όπως το Σαρλ ντε Γκωλ σε Παρίσι, δεν αναμένεται να αντιμετωπίσουν ακυρώσεις.

Το Ορλί σε Παρίσι, έχει επηρεαστεί ιδιαίτερα, με την DGAC να δίνει εντολή να ακυρωθούν το 30% των πτήσεων για να περιοριστεί η αναστάτωση.

Στο αεροδρόμιο Βρέστη της Βρετάνης, οι αεροπορικές εταιρείες κλήθηκαν να μειώσουν τις πτήσεις τους κατά 50%, αποφασίζοντας οι ίδιες ποιες θα ακυρωθούν.

Γιατί απεργούν οι Γάλλοι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας

Οι Γάλλοι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας διαμαρτύρονται τους νέους κανόνες που απαιτούν από τους εργαζόμενους να προειδοποιούν τους διευθυντές τους 48 ώρες νωρίτερα εάν σκοπεύουν να συμμετάσχουν σε απεργία.

Η easyJet σε ενημέρωση προς τους επιβάτες, επισημαίνει πώς «έχουμε ενημερωθεί για απεργία ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας που επηρεάζει τις πτήσεις από και προς το Παρίσι, τη Λυών, τη Λιλ και τη Βρέστη, καθώς και πτήσεις πάνω από τον γαλλικό εναέριο χώρο.
Αναμένουμε ότι θα υπάρξουν καθυστερήσεις και κάποια αναστάτωση λόγω της βιομηχανικής δράσης».

Ισπανία: Απεργίες στα αεροδρόμια Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά

Το προσωπικό υπηρεσιών εδάφους της Iberia θα πραγματοποιήσει στάσεις στα αεροδρόμια της Ισπανίας την πολυάσχολη περίοδο των διακοπών. Οι ημερομηνίες απεργίας είναι 29 Δεκεμβρίου-1 Ιανουαρίου και 4-7 Ιανουαρίου.

Οι κινητοποιήσεις θα επηρεάσουν όλα τα αεροδρόμια στα οποία δραστηριοποιείται ο ισπανικός αερομεταφορέας και έχουν προκηρυχθεί για τις συνθήκες εργασίας και τα δικαιώματα.

Το προσωπικό της ιδιωτικής ασφάλειας στο αεροδρόμιο Αλικάντε-Έλτσε απεργεί για τις συνθήκες εργασίας και τις αμοιβές.
Οι υπάλληλοι της Ilunion Seguridad απεργούν στις 19 και 22-31 Δεκεμβρίου και 1-14 Ιανουαρίου.
Κινητοποιήσεις θα πραγματοποιούνται για δύο ώρες κάθε μέρα, από τις 8.45 έως τις 9.45 και από τις 18.00 έως 19.00, επηρεάζοντας τους ελέγχους ασφαλείας και τη διαχείριση των αποσκευών.

Η Ryanair υπογράμμισε ότι υπήρξαν 67 ημέρες απεργιών από τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια του 2023, γεγονός που ανάγκασε τις αεροπορικές εταιρείες να ακυρώσουν «χιλιάδες» υπερπτήσεις προς μη γαλλικούς προορισμούς φέτος.
Η αεροπορική εταιρεία ζήτησε από την ΕΕ να προστατεύσει τις υπερπτήσεις κατά τη διάρκεια των απεργιών.