Περίπου 600 υπάλληλοι της Συνοριακής Δύναμης στο αεροδρόμιο του Χίθροου πρόκειται να προχωρήσουν σε τετραήμερα απεργία τον Απρίλιο (11-14).

Σε σχετική ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα, τα μέλη του συνδικάτου PCS ψήφισαν κατά 90% υπέρ της απεργίας μετά από διαφωνίες σχετικά με τις συνθήκες εργασίας.

Εν όψει της απεργίας, η British Airways, βάση της οποίας είναι το Χίθροου, ακύρωσε εκατοντάδες πτήσεις. Συνολικά, 32 αφίξεις και αναχωρήσεις θα ακυρώνονται καθημερινά, δηλαδή το 5% των πτήσεων που πραγματοποιεί η εταιρεία μέσω του Χίθροου κατά την διάρκεια των διακοπών του Πάσχα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να πλήττονται ευρωπαϊκοί προορισμοί, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.Το μέτρο δεν θα επηρεάσει τις πτήσεις μεγάλων αποστάσεων.

Το Χίθροου είχε ήδη πληγεί πέρυσι από απεργίες και ελλείψεις προσωπικού κατά την άνοιξη και κατά την περίοδο των θερινών διακοπών, με ατελείωτες ουρές, καθυστερήσεις, προβλήματα στην διαχείριση των αποσκευών και την ακύρωση πτήσεων.

Η γενική γραμματέας του PCS, Fran Heathcote, ανέφερε: «Οι υπουργοί έχουν 14 ημέρες για να αποσύρουν αυτές τις άδικες και περιττές προτάσεις, διαφορετικά τα μέλη μας στο Χίθροου θα απεργήσουν.

«Η άρση των ευέλικτων εργασιακών ρυθμίσεων δεν αποτελεί τρόπο αντιμετώπισης του προσωπικού ιδιαίτερα, όπως λέει η κυβέρνηση, όταν η δουλειά τους είναι κρίσιμη για την ασφάλεια του έθνους μας.

«Εάν η κυβέρνηση λαμβάνει σοβαρά την ασφάλεια των συνόρων, θα πρέπει να εξετάσει την εργασιακή ασφάλεια των συνοριοφυλάκων, να καταργήσει τις αλλαγές και να συνεργαστεί μαζί μας για την προστασία των θέσεων εργασίας και των συνθηκών εργασίας».

Ένας εκπρόσωπος του Χίθροου ανέφερε από την πλευρά του: «Απεργίες όπως αυτή έχουν αντιμετωπιστεί με επιτυχία στο παρελθόν και θα συνεργαστούμε στενά με το Υπουργείο Εσωτερικών για σχέδια έκτακτης ανάγκης».