Σε χρονιά ρεκόρ εκτιμάται ότι θα εξελιχθεί το 2018 για τον ελληνικό τουρισμό. Η ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου και φορείς κάνουν λόγο για θεαματική αύξηση, την οποία προδιαγράφουν τα μέχρι στιγμής στοιχεία.

Η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά ιδιαίτερα ικανοποιημένη με την πορεία των προκρατήσεων που κινούνται με αύξηση που αγγίζει το 40%, δηλώνει ότι το 2018 θα κλείσει με “μίνιμουν 1,5 εκατομμύρια τουρίστες, παραπάνω”.

Η κ. Κουντουρά υπογράμμισε ότι το 2017 είχαμε αύξηση 30% στο άνοιγμα νέων καταλυμάτων στην χώρα μας και οι πληρότητα στο 9μηνο κινήθηκε στο 80%.

Αύξηση στα έσοδα 10%, σε σχέση με πέρυσι προβλέπει για το 2018 ο Γενικός Γραμματέας του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού Κωνσταντίνος Τσέγας, ο οποίος εκτιμά ότι οι αφίξεις ξένων τουριστών στην χώρα μας θα ξεπεράσουν τα 30 εκατομμύρια, συμπεριλαμβανομένης και της κρουαζιέρας.

Αισιόδοξος από τα μηνύματα των ξένων αγορών και ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος ο οποίος κάνει λόγο για αύξηση 22% στον προγραμματισμό θέσεων στα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας -με βάση στοιχεία της 31ης Ιανουαρίου 2018- σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, τονίζοντας παράλληλα ότι  “ακριβής εικόνα θα υπάρξει μέχρι το τέλος Μαΐου”.

Παρά το θετικό κλίμα ο Γιάννης Ρέτσος τόνισε ότι προβλήματα για τον ελληνικό τουρισμό παραμένουν η υπερφορολόγηση, το χωροταξικό και η μη ενεργοποίηση του δορυφόρου λογαριασμού.

Ιδιαίτερα για το φορολογικό τόνισε ότι σε βάθος χρόνου “θα κάνει κακό στον τουρισμό”, όταν επανέλθουν οι αγορές της Τουρκίας και της βόρειας Αφρικής.