Έντονη ανάπτυξη παρουσιάζει ο τουρισμός περιπέτειας στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN), οι οποίες διαθέτουν πολλούς προορισμούς παγκόσμιας κλάσης για το συγκεκριμένο είδος τουρισμού.

Μάλιστα το στρατηγικό σχέδιο για τον τουρισμό στις χώρες ASEAN για τα έτη 2016-2025 αναφέρει ότι ο τουρισμός περιπέτειας πρέπει να προωθηθεί σε περιφερειακό επίπεδο.

Παρόλο που το ράφτινγκ και η αναρρίχηση είναι εδώ και καιρό στη bucket list για τους τουρίστες περιπέτειας στη Νοτιοανατολική Ασία, ο τουρισμός με αερόστατο κερδίζει σταθερά σε δημοτικότητα.

Μάλιστα, μια βασική εκδήλωση για τους λάτρεις του τουρισμού με αερόστατο αερόστατου στη Μαλαισία είναι το International Hot Air Balloon Fiesta σην Putrajaya. Φέτος το φεστιβάλ θα διεξαχθεί από τις 28 έως τις 31 Μαρτίου.

Σε όλο τον κόσμο, οι κυβερνήσεις και οι υπεύθυνοι προώθησης αναγνωρίζουν την αξία της χρησιμοποίησης αερόστατων θερμού αέρα ως εργαλείο του τουρισμού.

Στη Σαουδική Αραβία, οι τουρίστες σύντομα θα μπορούν να επισκεφθούν τα αρχαία ερείπια του Mada’in Saleh, του πρώτου τόπου της παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, κάνοντας εκδρομές με αερόστατο.

Τέλος, στην Τουρκία, οι τουριστικές αρχές στην Καππαδοκία – μια περιοχή παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO που είναι διάσημη για τα χωριά της έχουν σημειώσει αύξηση κατά 63% στον αριθμό των τουριστών που κάνουν ταξίδια με αερόστατο το 2018.