Την απογοήτευση της εκφράζει η Διεπαγγελματική Οργάνωση Επιτραπέζιας Ελιάς (ΔΟΕΠΕΛ) για την απόφαση του Δ’ Τµήµατος του ΣτΕ ακύρωσης της υπ΄αριθµ.331/20735/7.2.2018 Υπουργικής Απόφασης (Αποστόλου) για την προσθήκη του συνωνύµου “ΚΑΛΑΜΑΤΑ/ KALAMATA” -µεταξύ και άλλων συνωνύµων- στα ονόµατα της ποικιλίας “Καλαµών”.

Το Διοικητικό Συµβούλιο της Εθνικής ΔΟΕΠΕΛ που απαρτίζεται από εκπροσώπους του πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή τοµέα του προϊόντος και µετά από συνεδρίαση την 22/6/22, εκφράζει την απογοήτευση του καθώς δεν ελήφθησαν υπ΄ όψιν οι καταγεγραµµένες καταστροφικές συνέπειες και ανυπολόγιστες ζηµιές για τους Έλληνες ελαιοπαραγωγούς, µεταποιητές, τυποποιητές και εξαγωγείς της ποικιλίας και τελικά για την ίδια την χώρα.

Η συγκεκριµένη απόφαση του ΣτΕ θέτει σε κίνδυνο το εµπορικό µέλλον του πρώτου εξαγωγικού αγροτικού προϊόντος της χώρας που εξάγεται από το 1930, σε ποσότητες πλέον των 73.000 τόνων και αξία άνω των 220 εκατ. ευρώ ετησίως σήµερα, και 120.000 τόνους “αύριο” µε την είσοδο στην καρποφορία των πολυάριθµων φυτεύσεων των τελευταίων χρόνων, κυρίως στις Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, Λακωνίας και Φθιώτιδας, χωρίς να υπολογισθεί, ιδίως µέσω της στάθµισης των έννοµων αγαθών που διακυβεύονται ότι:

  • Oι εξαγωγές της ποικιλίας Καλαµών/ Kalamata προϋπήρχαν (1930) της αναγvώρισης της ΠΟΠ “Ελιά Καλαµάτας”/ PDO “Elia Kalamatas” (1996).
  • H παράλληλη κυκλοφορία της ποικιλίας δεν θίγει επ’ ουδενί τα συµφέροντα της ΠΟΠ. Οι ελαιοπαραγωγοί και οι µεταποιητικές, τυποποιητικές, εξαγωγικές επιχειρήσεις της Π.Ε. Μεσσηνίας µπορούν να εµπορεύονται το προϊόν σύµφωνα µε την αναγνώριση του που εκτός της ονοµασίας οριοθετεί την γεωγραφική ζώνη και τα χαρακτηριστικά της ΠΟΠ (συνταγή).
  • Oι ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις -συµπεριλαµβανοµένων και αυτών της Π.Ε. Μεσσηνίας- οδηγούνται στην καταστροφή αφού θα αποκλειστούν από τις διεθνείς αγορές όπου το προϊόν τους είναι γνωστό µε την ονοµασία της ποικιλίας “Kalamata olives”.
  • Oι Έλληνες ελαιοπαραγωγοί της ποικιλίας και οι τοπικές κοινωνίες, ιδιαίτερα των Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, Λακωνίας και Φθιώτιδας που παράγουν του 90%, οδηγούνται σε αδιέξοδο.
  • Oι οικονοµικές συνέπειες αγγίζουν όχι µόνο ένα προϊόν και έναν κλάδο,
    αλλά ολόκληρη την ελληνική οικονοµία.
  • Tο ελληνικό προϊόν απαγορεύεται να εξαχθεί στις διεθνείς αγορές µε την ονοµασία της ποικιλίας (Kalamata), όταν οι τρίτες χώρες που έχουν προµηθευτεί την τελευταία εικοσαετία δενδρύλλια από την Ελλάδα, µπορούν να εξάγουν χωρίς συνέπειες τα προϊόντα τους µε την ονοµασία “Kalamata olives”.
  • Δίνεται εποµένως τεράστιο ανταγωνιστικό πλεονέκτηµα σε ελαιοπαραγωγικές τρίτες χώρες (Αίγυπτος, Τουρκία, Περού, Αυστραλία, Ν. Αφρική, κ.α.) οι οποίες θα καλύψουν το κενό των ελληνικών εξαγωγών (73.000 τόνους), ιδιαίτερα στις αγορές τρίτων χωρών (ΗΠΑ, Καναδάς, κ.α.), στις οποίες δεν ισχύει η Ευρωπαϊκή νοµοθεσία και εξάγεται ετησίως περίπου το 35% της ελληνικής εγχώριας παραγωγής της ποικιλίας Καλαµών/ Kalamata.

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων επιβάλλεται να αναλάβει άµεσα δράση για την επίλυση του τραγικού αδιεξόδου.
Ενός αδιεξόδου στο οποίο έχει συντελέσει η ίδια η Διοίκηση, υποχρεώνοντας τους εξαγωγείς από το 1954 και µετά στην αναγραφή της ποικιλίας “Kalamata olives” στις προς εξαγωγή συσκευασίες και αναγνωρίζοντας λανθασµένα ως ονοµασία ΠΟΠ, ονοµασία αναγνωρισµένης ποικιλίας που προϋπήρχε χωρίς κανέναν σχεδιασµό και συνυπολογισµό των συνεπειών και των πραγµατικών συνθηκών της αγοράς.

Για όλα τα παραπάνω ζητούµε από την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων να προβεί σε άµεση λύση για την προστασία και δικαίωση των ελαιοπαραγωγών και των µεταποιητών, τυποποιητών, εξαγωγέων της ελιάς ποικιλίας Καλαµών της χώρας που καλλιεργεί το 97% της εγχώριας παραγωγής της ποικιλίας, απέναντι στα δεδοµένα που
διαµορφώνει η απόφαση του ƩτΕ, καθώς παράλληλα δεν τίθεται σε οποιαδήποτε διακινδύνευση η προστασία του προϊόντος ΠΟΠ.

Προέχει η “ουδ΄ επί στιγµήν” απαγόρευση των εξαγωγών µε την καθιερωµένη ονοµασία Kalamata olives για να αποφευχθεί η σύγχυση που επικρατεί πλέον στην παγκόσµια αγορά του προϊόντος.