«Πράσινο φως» για την κατασκευή και λειτουργία του καταδυτικού πάρκου στη θαλάσσια περιοχή Όρμος Μπρος Γιαλός του Δήμου Αποκορώνου καθώς εγκρίθηκαν από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, οι περιβαλλοντικοί όροι και περιορισμοί του συγκεκριμένου έργου.

Αρμόδιος φορέας για την κατασκευή και λειτουργία του έργου είναι ο Δήμος Αποκορώνου.

Η περιοχή μελέτης βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του κόλπου του Αλμυρού, νότια του ακρωτηρίου Δρέπανο, 30 χιλιόμετρα δυτικά της πόλης των Χανίων, στα όρια της Περιφερειακών Ενοτήτων Χανίων και Ρεθύμνου.

Πρόκειται για μια βραχώδη παραλία με βαθιά νερά, το μήκος της δεν ξεπερνά τα 15 μέτρα, ενώ η θαλάσσια περιοχή μπροστά από την παραλία είναι ένας ημίκλειστος κόλπος που βλέπει προς τα βορειοανατολικά.

Το καταδυτικό πάρκο χωροθετείται στη θαλάσσια περιοχή σε απόσταση 130 μέτρων από την πλησιέστερη ακτογραμμή (ξεκινάει από την ισοβαθή των 6 μέτρων).

Για την εγκατάσταση του Πάρκου θα χρησιμοποιηθεί θαλάσσια έκταση 60 στρεμμάτων, με πυθμένα που αποτελείται από αμμώδεις εκτάσεις με βραχώδεις σχηματισμούς και ποσειδωνίες που δεν παρουσιάζουν απότομες κλίσεις. Δεν προβλέπονται μόνιμες εγκαταστάσεις στη στεριά για τη λειτουργία του Πάρκου.

Το υπό μελέτη πάρκο χωροθετείται εκτός περιοχής NATURA 2000, ενώ σύμφωνα με την Εφορεία Ενάλιων Αρχαιοτήτων, δεν υπάρχει ιδιαίτερο αρχαιολογικό ενδιαφέρον στην περιοχή.

Εντός της περιοχής του πάρκου πρόκειται να ποντιστούν τεχνικά ενδιαιτήματα (ύφαλοι), τεχνολογίας ΕΛΚΕΘΕ, καθώς και δύο παροπλισμένα πλοία.

Συγκεκριμένα για την ποιοτική – εύρυθμη και ασφαλή λειτουργία του πάρκου, θα αναπτυχθούν οι παρακάτω υποδομές:

• Επιφανειακοί πλωτήρες επισήμανσης ορίων Καταδυτικού Πάρκου.

• Επιφανειακοί πλωτήρες πρόσδεσης σκαφών – επισήμανσης έναρξης/τερματισμού καταδυτικής διαδρομής

Εντός του πάρκου πρόκειται να ποντιστούν δύο παροπλισμένα πλοία, τα οποία παραχωρήθηκαν δωρεάν από το Πολεμικό Ναυτικό στον Δήμο Αποκορώνου, καθώς επίσης και καινοτόμες μονάδες τεχνητών ενδιαιτημάτων (υφάλων) του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ).

Εντός του πάρκου θα τοποθετηθούν καινοτόμες μονάδες τεχνητών ενδιαιτημάτων (τεχνητών υφάλων), οι οποίες κατασκευάζονται από το ΕΛΚΕΘΕ από ειδικού τύπου φιλικού ως προς το περιβάλλον σκυρόδεμα και εμφανίζουν τη γενική μορφή ενός όρθιου επιμήκους μονόλιθου που χαρακτηρίζεται από μεγάλη δομική πολυπλοκότητα.

Συγκεκριμένα το έργο:

1. Περιλαμβάνει την εγκατάσταση συνολικά 37 κύριων μονάδων καινοτομικών τεχνητών ενδιαιτημάτων (υφάλων). Τα ενδιαιτήματα συγκροτούνται σε 4 ομάδες (clusters): η πρώτη και η δεύτερη (Α και Β) με 8 μονάδες εκάστη, η τρίτη ομάδα (Γ) με 5 μονάδες και η τέταρτη (Δ) που περιλαμβάνει 16 μονάδες ενδιαιτημάτων. Η διευθέτηση των μονάδων σε κάθε ομάδα γίνεται με τρόπο ώστε να υπάρχει εναρμόνιση της διάταξης τους με τη χάραξη των καταδυτικών διαδρομών

2. Περιλαμβάνει 7 μονάδες ενδιαιτημάτων – ορόσημων των καταδυτικών διαδρομών (milestones). Ο τύπος αυτός ενδιαιτημάτων αποτελείται από μικρότερα στοιχεία που είναι τοποθετημένα εν σειρά και σε απόσταση 20 με 25 μέτρα μεταξύ τους συνδέοντας οργανικά τις ομάδες των κυρίων ενδιαιτημάτων κατά μήκος της κάθε καταδυτικής διαδρομής. Τα ορόσημα διατηρούν τη δομική πολυπλοκότητα των κυρίως τεχνητών ενδιαιτημάτων συμβάλλοντας έτσι λειτουργικά στην προσέλκυση και εγκατάσταση θαλάσσιων οργανισμών.

Στα όρια του Καταδυτικού Πάρκου δημιουργούνται επίσης τρεις καταδυτικές διαδρομές με τρόπο ώστε το Πάρκο να μπορεί ταυτόχρονα να φιλοξενεί ισάριθμες ομάδες επισκεπτών.