Σύνταξη: tourismtoday.gr

Είναι ένα σενάριο που ήταν αδιανόητο για το Παρίσι, ακόμη και πριν από ένα χρόνο. Στη γαλλική πρωτεύουσα, τα πολυτελή ξενοδοχεία -μερικά από τα κοσμήματα της ξενοδοχειακής βιομηχανίας- απολύουν μεγάλο αριθμό προσωπικού.

Μια κατάσταση που προκαλεί ανησυχία στο Δημοτικό Συμβούλιο, σχετικά με τις συνθήκες και τις επιπτώσεις μιας τέτοιας αναδιάρθρωσης.

Στα πολυτελή ξενοδοχεία του Παρισιού απειλούνται αρκετές εκατοντάδες θέσεις εργασίας. Παρά το γεγονός ότι έχουν λάβει οικονομική βοήθεια, όπως η κάλυψη μερικής ανεργίας ή δάνεια που εγγυάται το κράτος.

Το Marriott Rive Gauche κλειστό μέχρι το 2024

Το Marriott Rive Gauche, αφού ανακοίνωσε εκτεταμένες εργασίες στα τέλη Ιουλίου 2019, έπρεπε να κλείσει τον Μάρτιο του 2020, λόγω της πανδημίας.

Τον Φεβρουάριο του 2021, η διοίκηση του ανακοίνωσε ένα σχέδιο προστασίας της εργασίας (PSE) που αφορά 260 υπαλλήλους. Αυτό είναι το 95% του εργατικού δυναμικού.
Το κλείσιμο του ξενοδοχείου έχει προγραμματιστεί έως το 2024.

“Αυτό το PSE οφείλεται μόνο στην οικονομική κρίση λόγω της πανδημίας, που ανάγκασε το ξενοδοχείο να κλείσει τις πόρτες του, τονίζει η διοίκηση.

Η δραστηριότητα, κυρίως λόγω ξένων και επιχειρηματικών πελατών, δεν θα επιστρέψει στο προ-πανδημίας επίπεδο έως το 2023-2024.

Το ξενοδοχείο αρχικά έπρεπε να διατηρήσει μέρος της δραστηριότητας, αλλά η κρίση δεν το επιτρέπει”.

Τα συνδικάτα (CFE-CGC, UNSA και CFDT) και οι υπάλληλοι επικρίνουν, τις ελάχιστες προϋποθέσεις -σύμφωνα με αυτούς- που συνοδεύουν την απόλυση τους.

Και καταγγέλλουν τη μετάβαση στην υπεργολαβία (που διαβεβαίωσε η διοίκηση) όταν το ξενοδοχείο ανοίξει ξανά, που είχε προγραμματιστεί για το 2024.

168 απολύσεις στο Westin Paris Vendôme

Στο Westin Paris Vendôme, ένα πολυτελές ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων στην καρδιά του Παρισιού που ανήκει επίσης στην Marriott, προχωρά σε απολύσεις.

Οι 168 από τους 367 υπαλλήλους του ξενοδοχείου επηρεάζονται από ένα σχέδιο απολύσεων, σύμφωνα με την Κοινωνική και Οικονομική επιτροπή.
Οι εντάσεις είναι υψηλές. Οι εργαζόμενοι συγκεντρώνονται κάθε εβδομάδα μπροστά στο ξενοδοχείο, επειδή φοβούνται την απόλυση όλου του προσωπικού.

Méridien Etoile και Melia Paris-La Défense σε αναδιάρθρωση

Στο Méridien Etoile, το μεγαλύτερο ξενοδοχείο στην πρωτεύουσα με περίπου 1000 δωμάτια, είναι επίσης αναδιάρθρωση.

Το πολυτελές ξενοδοχείο έχει κλείσει το 50% της χωρητικότητας του, σύμφωνα με τη διεύθυνση.

Αυτό το κλείσιμο οδήγησε στην ανακοίνωση ενός προγράμματος εθελοντικής απόλυσης (PDV) και στη συνέχεια ενός PSE που περιελάμβανε 245 θέσεις εργασίας από 478, το οποίο τέθηκε σε εφαρμογή τον Φεβρουάριο.

Στο Melia Paris-La Défense, ανακοινώθηκε ένα PSE για 32 υπαλλήλους για τον Φεβρουάριο του 2021. Καθώς και τη μετατροπή 54 θέσεων σε υπεργολάβους, κυρίως γυναίκες καθαρισμού.

Οι δύο συνδικαλιστικές οργανώσεις που εκπροσωπήθηκαν (CGT και CFDT) δεν έχουν επικυρώσει το PSE. Και καλούν τους εργαζόμενους σε συγκεντρώσεις μπροστά στο ξενοδοχείο της ισπανικής αλυσίδας.

33 εκατομμύρια λιγότεροι τουρίστες στο Παρίσι το 2020

Το Intercontinental κατάφερε να καλωσορίσει μερικούς πελάτες το καλοκαίρι του 2020.

Και ελπίζει να ανοίξει ξανά ταυτόχρονα με το Café de la Paix – που ανήκει στην ίδια ομάδα. Το Intercontinental έχει αναδιοργανώσει το εργατικό δυναμικό του και μειώνει 88 θέσεις.

Η διοίκηση σχεδιάζει “μείωση του αριθμού του προσωπικού”, διαβεβαιώνει ο Φρεντερίκ Κοκάρ, αναπληρωτής υπεύθυνος του τομέα Τουρισμού στο Δημαρχείο του Παρισιού, ο οποίος έχει επικοινωνήσει με τη διεύθυνση του ξενοδοχείου.

Σε μια επιστολή που στάλθηκε στα μέσα Μαρτίου στους διευθυντές των παραπάνω πέντε πολυτελών ξενοδοχείων, το Δημοτικό Συμβούλιο του Παρισιού μοιράστηκε τις “ανησυχίες” του για τους υπαλλήλους σχετικά με τους όρους και τις επιπτώσεις των απολύσεων τους.

Η πρωτεύουσα επηρεάστηκε σε μεγάλο βαθμό από την κρίση υγείας. Με 17,5 εκατομμύρια τουρίστες καλωσόρισαν το 2020, συμπεριλαμβανομένων 12,6 εκατομμυρίων Γάλλων, το Παρίσι Île-de-France κατέγραψε ιστορική πτώση συμμετοχής με απώλεια 33,1 εκατομμυρίων τουριστών σε σύγκριση με το 2019.

Ταυτόχρονα, δημιουργήθηκαν 6,4 δις ευρώ τουριστικά έσοδα, απώλεια 15,5 δις ευρώ σε σύγκριση με το 2019.