Σύνταξη: tourismtoday.gr

Το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) διευκόλυνε τα ταξίδια κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά τα υπόλοιπα εργαλεία δεν ήταν εξίσου αποτελεσματικά.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο (ECA), το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID βοήθησε τις χώρες της ΕΕ να συντονίσουν τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς μεταξύ τους και να διευκολύνουν τα ταξίδια, ενώ τα άλλα εργαλεία της ΕΕ δεν είχαν σημαντικό αντίκτυπο.

«Ήταν ζωτικής σημασίας όλες οι χώρες της ΕΕ να υιοθετήσουν κοινά εργαλεία για τον συντονισμό των περιορισμών της ελεύθερης κυκλοφορίας και τη διευκόλυνση των ταξιδιών παρά την άνευ προηγουμένου κατάσταση που αντιμετωπίσαμε.

Δεν χρησιμοποιήθηκαν όλα τα εργαλεία της ΕΕ από τα κράτη μέλη. Η επιτυχία του ψηφιακού πιστοποιητικού COVID της ΕΕ δεν αντικατοπτρίστηκε σε άλλα εργαλεία», δήλωσε ο Baudilio Tomé Muguruza, επικεφαλής ελέγχου στο ECA.

Αργή ανάπτυξη σε έντυπα εντοπισμού

Ενώ οι ελεγκτές χειροκρότησαν τις χώρες της ΕΕ για μια ρεαλιστική προσέγγιση στην ανάπτυξη των απαραίτητων εργαλείων σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ωστόσο τα έντυπα εντοπισμού επιβατών αναπτύχθηκαν πολύ αργά.

  • Μόνο τέσσερα κράτη μέλη της ΕΕ χρησιμοποίησαν το έντυπο ψηφιακού εντοπισμού επιβατών της ΕΕ.
  • Από περίπου 27 εκατομμύρια έντυπα που εκδόθηκαν έως τον Φεβρουάριο του 2022, περισσότερα από εννέα στα δέκα εκδόθηκαν σε μία χώρα της ΕΕ, την Ιταλία.
  • Η πλατφόρμα ανταλλαγής χρησιμοποιήθηκε ελάχιστα και η αποδοχή των αιτήσεων εντοπισμού συμβάσεων δεν λειτούργησε.

Καλύτερη προετοιμασία για μελλοντικές κρίσεις

Δεδομένου ότι άλλα εργαλεία δεν αποδείχθηκαν εξίσου αποτελεσματικά με το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID της ΕΕ, οι ελεγκτές κάλεσαν τις αρχές του μπλοκ να είναι καλύτερα προετοιμασμένες, ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τυχόν καταστάσεις έκτακτης ανάγκης που ενδέχεται να προκύψουν στο μέλλον.

Όσον αφορά στο ψηφιακό πιστοποιητικό COVID της ΕΕ, τα στοιχεία δείχνουν ότι μέχρι το τέλος Μαρτίου 2022, είχαν εκδοθεί πάνω από 1,7 δισεκατομμύρια πιστοποιητικά.
Διαπιστώνεται ότι μόνο το πιστοποιητικό COVID βοήθησε στον συντονισμό των ταξιδιωτικών περιορισμών και στη διευκόλυνση της μετακίνησης κατά τη διάρκεια της πανδημίας.