H πανδημία έχει αλλάξει τα κίνητρα των εργαζομένων στο χώρο εργασίας. Παράλληλα, οι ταξιδιωτικές επιδοτήσεις και ένας ευέλικτος χώρος εργασίας είναι πιο πιθανό να προσελκύσουν στο εργασιακό περιβάλλον τους υπαλλήλους.

  • Το 64% των εργαζομένων σε όλη την Ευρώπη είναι «απρόθυμοι να επιστρέψουν» στο γραφείο.
  • Το 69% των ατόμων ηλικίας 18 έως 34 ετών θα ήθελε να επιστρέψει στον χώρο εργασίας με πλήρες ωράριο.
  • Το 80% θα ήταν πιο χαρούμενο να επιστρέψει εάν οι εργοδότες χρηματοδοτούσαν ταξίδια.
  • Το 95% των εργαζομένων θέλει ένα καλύτερο γραφείο.

Τα δύο τρίτα των υπαλλήλων γραφείου (64%) διστάζουν να επιστρέψουν στο γραφείο μετά την πανδημία.

Οι βασικότεροι λόγοι είναι οι μετακινήσεις, η έλλειψη ισορροπίας μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής και ο αναποτελεσματικός χώρος εργασίας.

Αυτό προκύπτει σύμφωνα με νέα ευρωπαϊκή μελέτη της εταιρείας Unispace για τη δημιουργία χώρου εργασίας.

Η μελέτη συνδυάζει τα αποτελέσματα μιας εις βάθος έρευνας 3.000 εργαζομένων γραφείου, 2.750 εργοδοτών σε ηγετικούς ρόλους σε οργανισμούς με 50+ υπαλλήλους.

Αποκάλυψε ότι, παρά αυτή την απροθυμία, υπάρχει γενική συναίνεση ότι η υβριδική προσέγγιση είναι ο δρόμος προς τα εμπρός.

Σύμφωνα με τα δεδομένα το 69% των εργαζομένων αναμένει να εργάζεται κυρίως σε γραφείο στο εγγύς μέλλον. Αυτό αναμφισβήτητα οφείλεται στο 84% των υποχρεωτικών επιστροφών στο χώρο εργασίας που έχουν ήδη εφαρμοστεί σε ολόκληρη την ήπειρο.

Τα δεδομένα έδειξαν επίσης ότι οι νεότερες γενιές έχουν μεγαλύτερη επιθυμία να επιστρέψουν.

Συγκεκριμένα το 69% των ατόμων ηλικίας 18 έως 34 ετών επιθυμούν είτε μια πλήρη επιστροφή είτε μια υβριδική προσέγγιση που είναι κυρίως στο γραφείο.

Οδηγοί απροθυμίας

Πάνω από τα τέσσερα πέμπτα (86%) των εργαζομένων ένιωσαν ότι είχαν καλύτερη ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής όταν εργάζονταν από το σπίτι.

Επιπλέον, το 79% των Ευρωπαίων υπαλλήλων γραφείου δήλωσαν ότι ήταν καλύτερα οικονομικά όταν εργάζονταν εξ αποστάσεως.

Η μετακίνηση ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη αιτία απροθυμίας, εμποδίζοντας το 27% των εργαζομένων να θέλουν να επιστρέψουν στο γραφείο.

Αυτό αποδεικνύεται περαιτέρω από το 80% των ερωτηθέντων που δήλωσαν ότι θα ήταν πιο πρόθυμοι να επιστρέψουν εάν ο εργοδότης τους πλήρωνε για το ταξίδι τους.

Ένα εκπληκτικό 95% των εργαζομένων εξέφρασε επίσης την επιθυμία να αλλάξει ο ίδιος τον χώρο του γραφείου του, με επιλογές όπως περισσότερος εξωτερικός χώρος, πρόσβαση σε ήσυχες και συνεργατικές ζώνες και περισσότερες ανέσεις.

Η επιλογή να πληρώνονται τα μεσημεριανά γεύματα στη δουλειά ήταν επίσης ψηλά στη λίστα για να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να επιστρέψουν, που αναφέρθηκε από το 79% ή τους εργαζόμενους ως λόγο για να επιστρέψουν.