Μιχάλης Αγγελόπουλους – Υπ. Ευρωβουλευτής ΝΔ
Δικηγόρος
Πρ. Επιστημονικού Συμβούλιου Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης ΚΕΔΕ

Ζώντας το προσφυγικό/μεταναστευτικό πρόβλημα στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης, την κρίσιμη περίοδο 2014 – 2019 ως δήμαρχος Σάμου, η ενασχόληση μου με τη Νησιωτικότητα καθώς και άλλα προβλήματα των νησιών μας, μου διαμόρφωσαν την πεποίθηση, ότι η Ευρώπη που θέλουμε πρέπει να είναι κοντά στις προτεραιότητες των πολιτών της. Η Ελλάδα μπορεί να πρωταγωνιστήσει στη δημιουργία μιας νέας Ευρώπης.

Απόδειξη αυτής της αποτελεσματικής πολιτικής αποτελεί η υλοποίηση της Visa Express, που επιτρέπει στους Τούρκους πολίτες να παραμείνουν 7 ημέρες σε 5 νησιά του Αιγαίου (Κω, Λέσβο, Ρόδο, Σάμο Χίο) ενώ έως τα τέλη Απριλίου θα ενταχθούν ακόμα πέντε νησιά (Λήμνος, Λέρος, Κάλυμνος, Καστελόριζο και Σύμη). Η απόκτηση της 7ήμερης Visa Express έχει εκτοξεύσει τις κρατήσεις.

Οι αφίξεις Τούρκων πολιτών στη Λέσβο κατέγραψαν ρεκόρ κατά 868% από τα τέλη Μαρτίου έως την Τετάρτη 17/4 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2023 ενισχύοντας την τοπική οικονομία και επιμηκύνοντας την τουριστική περιόδο. Συνολικά το πρόγραμμα αφορά 10 νησιά και 14 λιμάνια και αποτελεί τη μοναδική εξαίρεση στη Ζώνη Σένγκεν.

Αυτό βέβαια δεν θα ήταν δυνατό εάν η Ελλάδα δεν είχε ανακτήσει την αξιοπιστία της τα τελευταία χρόνια απέναντι στις ευρωπαϊκές αρχές. Η οικονομική όμως ανάπτυξη ειδικά για τα νησιά που επωμίστηκαν δυσανάλογο φόρτο λόγω του μεταναστευτικού τα προηγούμενα χρόνια προϋποθέτει συνθήκες ειρήνης και ασφάλειας και το επιτυχημένο πρόγραμμα της ελληνικής κυβέρνησης είναι η έμπρακτη επιβεβαίωση ότι η προσέγγιση Ελλάδας και Τουρκίας έχει απτά, πραγματικά αποτελέσματα.

Ως πρώην δήμαρχος Σάμου είχα 252.000 διέλευσης μεταναστών και προσφύγων την κρίσιμη πενταετία 2014- 2019. Σήμερα με τη συμφωνία του ασύλου στα χέρια μας η χώρα σαφώς και διαπραγματεύεται καλύτερα. Το απαράδεκτο μέτρο επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ που συνέδεσε τον μόνιμα μειωμένο Φ.Π.Α πέντε ακριτικών μας νησιών (Σάμος, Λέσβος, Κως, Χίος, Λέρος) μόνο αν έχουν παραπάνω πρόσφυγες μετέτρεψε ένα ανθρωπιστικό μέτρο, ένα ανθρώπινο πρόβλημα σε φορολογικό μέτρο.

“Ορόσημο για τη νησιωτική Ελλάδα το Ευρωπαϊκό έτος νησιών”

Η νησιωτικότητα είναι μια πολυδιάστατη έννοια που περιλαμβάνει τη χάραξη και την υλοποίηση ολοκληρωμένων πολιτικών καθώς η οικονομία των νησιών περνά κατά κύριο λόγο μέσα από τον τουρισμό. Βασικό βήμα είναι η ρήτρα νησιωτικότητας σε όλα τα νομοθετήματα. Το 2025, που θα μπορούσε να κηρυχθεί Ευρωπαϊκό Έτος Νησιών, με βάση το σχετικό ψήφισμα του Κοινοβουλίου πρέπει να γίνει ορόσημο για τη νησιωτική Ελλάδα και ειδικότερα για τα ακριτικά μας νησιά.

Αναγκαίο λοιπόν να χρησιμοποιηθεί κάθε μέσο και χρηματοδοτικό εργαλείο για την τόνωση των τοπικών οικονομιών, την αναβάθμιση των υπηρεσιών και την προώθηση της περιφερειακής ανάπτυξης ώστε σταδιακά να αρθούν οι ανισότητες μεταξύ νησιωτικής και ηπειρωτικής Ελλάδας.