Σύνταξη: tourismtoday.gr

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έδωσε τo “πράσινο φως”, για τους νέους κανόνες που θα καταστήσουν πιο διαφανείς τις βραχυχρόνιες ενοικιάσεις.

Χθες 19 Σεπτεμβρίου, οι ευρωβουλευτές ενέκριναν την πρόταση για εναρμόνιση των κανόνων στον τρόπο συλλογής και κοινής χρήσης δεδομένων για υπηρεσίες βραχυπρόθεσμης μίσθωσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).

Σύμφωνα με τους ευρωβουλευτές, αυτό θα “ρίξει φως” στον αντίκτυπο που έχει η ανταλλαγή δεδομένων. Παράλληλα θα επιτρέψει στα κράτη μέλη να αναπτύξουν και να εφαρμόσουν αναλογικά μέτρα.

Όπως εκτιμούν οι νέοι κανόνες που ρυθμίζουν τις υπηρεσίες βραχυπρόθεσμης μίσθωσης θα δώσουν στις πλατφόρμες την ευκαιρία να αναπτυχθούν. Ταυτόχρονα θα τις κάνουν να σέβονται τους στόχους για πιο βιώσιμο και ασφαλέστερο τουρισμό, όπως:

  • Προσιτή στέγαση
  • Προστασία αγροτικών περιοχών.
  • Προστασία αστικών κέντρων.

Η εισηγήτρια Kim van Sparrentak, ευρωβουλευτής από την Ολλανδία, τόνισε ότι “οι κανόνες που υιοθετήσαμε σήμερα διασφαλίζουν ότι οι πόλεις έχουν πρόσβαση στα απαραίτητα δεδομένα για την επιβολή των τοπικών κανόνων.

Οι πλατφόρμες αναλαμβάνουν μεγαλύτερη ευθύνη για την υποστήριξη της κατάργησης παράνομων καταχωρίσεων, σύμφωνα με τον νόμο για τις ψηφιακές υπηρεσίες”.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξηγεί ότι τα κράτη μέλη θα πρέπει να δημιουργήσουν ένα ενιαίο ψηφιακό σημείο εισόδου προκειμένου να λαμβάνουν δεδομένα από πλατφόρμες σχετικά με τη δραστηριότητα των κεντρικών υπολογιστών σε μηνιαία βάση.

Στη διαδικασία, με το ευρωκοινοβούλιο, θα συμμετάσχει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η Κομισιόν είναι επιφορτισμένη με την απλούστευση των κανόνων για τις διαδικτυακές πλατφόρμες για την ανταλλαγή δεδομένων και τη διασφάλιση της διαλειτουργικότητας των συστημάτων ΤΠ (προστασία πολιτών, καταπολέμηση εγκλήματος και διαφύλαξη των συνόρων).

Στο κείμενο που εγκρίθηκε, οι ευρωβουλευτές συμπεριέλαβαν επίσης αλλαγές για τη βελτίωση της πρόσβασης του κοινού σε πληροφορίες σχετικά με τις βραχυπρόθεσμες μισθώσεις.

Στόχος είναι να κατανοήσουν καλύτερα τους νέους κανόνες στις πλατφόρμες, αρχές, οικοδεσπότες και ταξιδιώτες.

Σύμφωνα με την πρόταση, οι οικοδεσπότες θα μπορούν να καταχωρούν τις βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις τους στα κράτη μέλη που το απαιτούν πιο εύκολα.

Επιπλέον, οι ευρωβουλευτές διευκρίνισαν ότι οι οικοδεσπότες πρέπει να παρέχουν πληροφορίες για να εγγραφούν στο σύστημα και σημείωσαν ότι οι αρχές θα επαληθεύσουν εάν οι πληροφορίες που δίνονται είναι σωστές.

Η εγκριθείσα πρόταση πρέπει τώρα να επικυρωθεί από το ευρωκοινοβούλιο στη σύνοδο ολομέλειας στις 2-5 Οκτωβρίου. Μόλις λάβει την απαραίτητη έγκριση, μπορούν να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.