της Εύας Οικονομάκη

H υιοθέτηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση του πράσινου ψηφιακού πιστοποιητικού υγείας -μέρος του οποίου αποτελεί η πρόταση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη- που θα διευκολύνει σημαντικά τις μετακινήσεις εντός των ευρωπαϊκών συνόρων σηματοδοτεί την ταχύτερη δυνατή επανεκκίνηση του ελληνικού τουρισμού με ασφάλεια.

Το πιστοποιητικό, το οποίο θα βεβαιώνει ότι ένα άτομο έχει εμβολιαστεί κατά της νόσου Covid-19, έχει υποβληθεί σε αρνητικό τεστ ή έχει αναρρώσει από τον κορωνοϊό, ανοίγει τον δρόμο για ασφαλή ταξίδια χωρίς περιορισμούς εντός της Ε.Ε., αναθερμαίνοντας τις προσδοκίες των παραγόντων της εγχώριας τουριστικής αγοράς για την πορεία της φετινής σεζόν.

Οι πρώτοι τουρίστες

Ενθαρρυντικά προς την ίδια κατεύθυνση λειτουργεί και το -πιλοτικό- άνοιγμα του τουρισμού τον Απρίλιο, έναν μήνα πριν από την επίσημη ημερομηνία η οποία έχει τοποθετηθεί από τον υπουργό Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη, στις 14 Μαΐου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι πρώτοι τουρίστες που θα ταξιδέψουν στην Ελλάδα, εγκαινιάζοντας τη φετινή σεζόν, είναι οι ταξιδιώτες που προέρχονται από τις χώρες της Ε.Ε., το Ισραήλ, τη Βρετανία, τη Σερβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Χώρες στις οποίες θα βασιστεί φέτος ο ελληνικός τουρισμός για να καλύψει ένα μέρος των απωλειών που κατέγραψε το 2020.

Οι αλλαγές στα πρωτόκολλα

Την ίδια στιγμή, ενόψει της έναρξης της τουριστικής σεζόν, το υπουργείο Τουρισμού σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας και την Επιτροπή λοιμωξιολόγων, επεξεργάζεται αυτή την περίοδο τα πρωτόκολλα βάσει των οποίων θα ανοίξουν φέτος οι τουριστικές επιχειρήσεις.

Σε ένα γενικό πλαίσιο, οι τουριστικές επιχειρήσεις θα λειτουργήσουν με βάση ίδια πρωτόκολλα που ίσχυσαν πέρυσι, ωστόσο, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες θα πραγματοποιηθούν κάποιες παρεμβάσεις. Μία σημαντική διαφορά έγκειται στη λειτουργία του μπουφέ, καθώς φέτος οι τουρίστες θα έχουν τη δυνατότητα να σερβίρονται οι ίδιοι, χρησιμοποιώντας γάντια μιας χρήσης.

Τι αλλάζει με τα ξενοδοχεία καραντίνας

Αλλαγές αναμένεται να υπάρξουν και στον τόπο λειτουργίας των ξενοδοχείων καραντίνας. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, τα ξενοδοχεία καραντίνας θα λειτουργήσουν φέτος κατά κύριο λόγο κοντά στις πύλες εισόδου της χώρας.

Με δεδομένη τη χρήση των rapid tests κατά την είσοδο των ταξιδιωτών στην Ελλάδα, η απομόνωση, εφόσον χρειαστεί, θα πραγματοποιείται άμεσα και όχι μετά από 24 ή 48 ώρες που γινόταν πέρυσι. Ως εκ τούτου, προκρίνεται η λειτουργία ξενοδοχείων καραντίνας σε περιοχές όπου υπάρχουν κατά κύριο λόγο αεροδρόμια, καθώς η πλειονότητα των τουριστών έρχεται στην Ελλάδα με αεροπλάνο.