Σύνταξη: tourismtoday.gr

Επιτρέπεται πλέον σε τουρίστες εκτός ΕΕ να εισέλθουν στην Ιταλία για ταξιδιωτικούς σκοπούς.

Από σήμερα 1 Μαρτίου, οι επισκέπτες από χώρες εκτός ΕΕ θα υποβάλλονται στους ίδιους κανόνες εισόδου με τους ταξιδιώτες από χώρες της ΕΕ όταν φτάνουν στην Ιταλία.

Αυτό σημαίνει ότι ταξιδιώτες από χώρες εκτός ΕΕ μπορούν να εισέλθουν στην Ιταλία χωρίς περιορισμούς από σήμερα, υπό την προϋπόθεση ότι προσκομίζουν έγκυρο πιστοποιητικό εμβολιασμού ή ανάρρωσης ή αρνητικό αποτέλεσμα του τεστ COVID-19.

Η Ιταλία θα εφαρμόζει πλέον κανόνες εισόδου με βάση το καθεστώς ενός ατόμου και όχι τη χώρα προέλευσης από την οποία ταξιδεύει.

Οι ιταλικές αρχές τόνισαν ότι -όπως και οι ταξιδιώτες της ΕΕ- οι υπήκοοι τρίτων χωρών πρέπει να διαθέτουν έγκυρο πιστοποιητικό κατά την είσοδο στην Ιταλία προκειμένου να απαλλαγούν από πρόσθετα μέτρα.

Η Ιταλία αναγνωρίζει πλήρως επί του παρόντος για όλες τις εισόδους στα δελτία εμβολιασμού που αποδεικνύεται ότι ο κάθε ένας έχει εμβολιαστεί κατά του ιού με ένα από τα εγκεκριμένα από τον EMA εμβόλια τους τελευταίους εννέα μήνες ή ότι έχει λάβει αναμνηστικό εμβόλιο.

Ωστόσο, τονίστηκε ότι μόνο οι ταξιδιώτες που έχουν λάβει την τελευταία τους δόση τους τελευταίους έξι μήνες μπορούν να έχουν πρόσβαση σε διάφορες δραστηριότητες και υπηρεσίες στην Ιταλία.
Όσοι έχουν λάβει αναμνηστικό εμβόλιο δεν υπόκεινται σε περιορισμούς.

Όσον αφορά στα πιστοποιητικά ανάκτησης, οι ιταλικές αρχές αποδέχονται αυτού του είδους τα έγγραφα για είσοδο, εφόσον αποδεικνύεται ότι ο κάτοχος έχει βρεθεί θετικός στον COVID-19 τις τελευταίες 180 ημέρες.

Η απόφαση των ιταλικών αρχών να χαλαρώσουν τους κανόνες εισόδου για ταξιδιώτες από χώρες εκτός ΕΕ ακολουθεί τη σύσταση του Συμβουλίου της Ε.Ε.
Το Συμβούλιο συμβούλεψε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ να άρουν τη μη ουσιαστική απαγόρευση για όλους τους υπηκόους τρίτων χωρών που έχουν αναρρώσει ή έχουν εμβολιαστεί κατά του ιού.
Επιπλέον, ενέκρινε επίσης νέους κανόνες για την έκδοση πιστοποιητικών ανάκτησης. Το Συμβούλιο είπε ότι τα κράτη μέλη μπορούν πλέον να εκδίδουν πιστοποιητικά ανάκτησης βάσει θετικού αποτελέσματος ταχείας δοκιμής αντιγόνου.