asteras2704Η οδός Jermyn στο κέντρο του Λονδίνου μπορεί να φέρει το όνομα ενός σχετικά γνωστού Βρετανού πολιτικού του 17ου αιώνα, μπορεί να αποτέλεσε τόπο κατοικίας προσωπικοτήτων όπως του Ισαάκ Νεύτωνα και τραπεζιτών όπως ο Θίοντορ Ροθτσάιλντ, δεν οφείλει όμως τη διασημότητα της σε αυτά τα στοιχεία. Εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες, ο δρόμος που ενώνει τη Regent Street με την St James΄s Street αποτελεί (μαζί με τη πιο γνωστή, ίσως, Savile Row) τη “Μέκκα” του bespoke tailoring για τη βρετανική και όχι μόνο αριστοκρατία. Η λονδρέζικη ελίτ προμηθεύονταν το ρουχισμό της από τα καταστήματα της Jermyn Street, παράδοση που συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Στην οδό, όμως, αυτή όπου έχει τοποθετηθεί και ένα άγαλμα του “Ωραίου Μπρουμέλ” (Beau Brummell), ενός από τους συχνότερους επισκέπτες των καταστημάτων της, δεν υπάρχουν μόνο κλωστές, μεζούρες, υφάσματα και κατά παραγγελία πουκάμισα και κοστούμια. Στον αριθμό 86 βρίσκονται τα γραφεία της AGC Equity Partners, μιας επενδυτικής εταιρείας που μπορεί μέχρι πρότινος να μην ήταν ιδιαίτερα γνωστή στην Ελλάδα, διαχειρίζεται όμως κεφάλαια άνω των 2 δισ. δολαρίων και εδώ και λίγες ημέρες αποτελεί τον προτιμητέο επενδυτή για τον Αστέρα Βουλιαγμένης, έναντι τιμήματος 400 εκατ. ευρώ.

Η AGC Equity Partners αποτελεί ένα από τα funds που διαχειρίζεται κεφάλαια της βασιλικής οικογένειας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) και του Public Ιnstitution for Social Security του Kουβέϊτ, το κρατικό ασφαλιστικό ταμείο του Κουβέιτ. Μικρότερες συμμετοχές διαθέτουν διάφορα κεφάλαια από την αραβική χερσόνησο και τη Μέση Ανατολή. Η AGC συστήνει διαφορετικά κεφάλαια για τα projects που αναλαμβάνει. Το τέταρτο από αυτά, το Jermyn Street Real Estate Fund IV LP, από το όνομα προφανώς της οδού όπου στεγάζονται τα γραφεία της AGC, είναι αυτό που τυπικά θα αναλάβει το project του Αστέρα Βουλιαγμένης. Πέραν των παραπάνω, σε αυτό μετέχουν η λιβανέζικη BB Real Estate holding SAL, η M1 Alpha Capital Limited, η Doric Investments Inc (διαχειριστής αεροσκαφών, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι μισθωμένα από την Emirates και την Singapore Airlines) και η D-Marine Investments Holding, θυγατρική του τουρκικού ομίλου Dogus του Τουρκου μεγιστάνα Φερίτ Σαχένκ.

Επικεφαλής της AGC Equity Partners είναι Walid Abu-Suud, πρώην στέλεχος της JP Morgan και τέως επικεφαλής της κρατικής εταιρείας επενδύσεων του Κουβέιτ. Στα χέρια του 50χρονου μάνατζερ βρίσκεται τώρα ένα σχέδιο ολικής μεταμόρφωσης του Αστέρα Βουλιαγμένης. Οι διαθέσιμες πληροφορίες θέλουν στο business plan της AGC να περιλαμβάνονται περαιτέρω επενδύσεις 300-350 εκατ. ευρώ για την ανάπλαση της έκτασης και τη δημιουργία ενός υπερπολυτελούς resort στο οποίο θα φιλοξενούνται οι ultra-rich του πλανήτη.

Κομβικό σημείο της επένδυσης και καταλύτης για να συγκεντρωθούν τα κεφάλαια αυτά ήταν το σχέδιο για τη δημιουργία απομονωμένων, υπερπολυτελών κατοικιών της τάξεως των 1.000 τετραγωνικών έκαστη στην έκταση που περιλαμβάνει τον Αστέρα. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως ήδη πολλές από τις 15 κατοικίες που θα δημιουργηθούν στην έκταση όπου σήμερα βρίσκεται το εγκαταλελειμμένο ξενοδοχείο «Αφροδίτη» και όχι πέρα από αυτό, έχουν ήδη προπωληθεί σε ορισμένους από τους κατόχους των κεφαλαίων που μετέχουν στο Jermyn Street Fund. Όσο για το βασικό κομμάτι της ξενοδοχειακής δραστηριότητας, στο πλάνο του AGC προβλέπεται η ανακαίνιση των ξενοδοχείων «West Inn» και «Arion» και των bungalows σε επτάστερες μονάδες, τις μοναδικές στην Ελλάδα.

Παράλληλα, στόχος είναι να υπερδιπλασιαστεί το μέγεθος της μαρίνας Βουλιαγμένης (η «Αστήρ Παλλάς» έχει ενοικιάσει έως το 2052 τη μαρίνα της Βουλιαγμένης και διαθέτει τα δικαιώματα χρήσης της παραλίας του Αστέρα έως το 2022) προκειμένου να φιλοξενεί τα mega-yachts των επιφανώς επισκεπτών.

Νίκος Χρυσικόπουλος

capital